Kosten spaarrekening

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Het openen van een spaarrekening is meestal gratis. Bij sommige spaarrekeningen moet je echter verplicht een betaalrekening afsluiten bij dezelfde bank. Voor die betaalrekening betaal je wel kosten. In dit artikel lees je alles over de kosten voor een spaarrekening en over gratis spaarrekeningen.

Kosten spaarrekening openen – Gratis spaarrekeningen

Vrij opneembare spaarrekeningen, spaardeposito’s, kinderspaarrekeningen en zakelijke spaarrekeningen zijn in principe gratis. Je kunt dus meerdere spaarrekeningen openen zonder dat dit iets kost.

Bij elke spaarrekening moet je een Nederlandse betaalrekening opgeven als tegenrekening. Maar sommige banken stellen een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht. Heb je die niet, dan moet je deze dus openen. Zo betaal je indirect wel voor de spaarrekening, want een betaalrekening kost wel altijd geld.

Opneemkosten spaarrekening

Bij de gewone spaarrekeningen betaal je ook geen kosten als je je spaargeld wilt openen. Bij een spaardeposito is dit wel het geval. Een spaardeposito is een spaarvorm waarbij je een bepaald bedrag voor een afgesproken periode vastzet op een geblokkeerde spaarrekening. In ruil hiervoor krijg je een vaste rente die vaak hoger ligt dan de variabele rente. Maar je mag het geld niet tussentijds opnemen. Wil je toch spaargeld opnemen en geeft de bank hiervoor toestemming? Dan betaal je een flinke boete.

Kosten spaarrekening – Speciale spaarvormen

Aan sommige, meer complexe spaarproducten zijn wel kosten verbonden. Dit geldt voor banksparen voor je pensioen. Bij deze kosten kun je denken aan advieskosten, maar ook aan openingskosten, beëindigingskosten en uitkeringskosten.

Spaarrekening zonder kosten?

De meeste spaarrekeningen zijn gratis te openen. Vergelijk nu welke rekening de hoogste rente biedt en profiteer direct.

Rentetarieven vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten