Duurzaam sparen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Duurzaam sparen wil zeggen dat je spaart bij een bank die je geld investeert in projecten die positief bijdragen aan milieu en/of maatschappij. In principe werkt duurzaam sparen hetzelfde als sparen op een gewone spaarrekening. Zo kun je kiezen voor vrij opneembare spaarrekeningen en voor deposito’s en zelfs voor kinderspaarrekeningen. 

Duurzaam sparen - Bij welke bank?

Triodos Bank en ASN Bank zijn de meest bekende duurzame banken. Triodos Bank kiest vooral voor investeringen in duurzame energie, biologische landbouw, fair trade, kunst en cultuur en microkredieten in ontwikkelingslanden. ASN Bank kiest voor eerlijke handel, duurzame energie en tegen kinderarbeid en wapenindustrie. Je kunt bovendien zelf kiezen waar je de nadruk op wilt leggen als je een spaarrekening opent.

Duurzaam sparen bij grootbanken

Verder bieden grote banken als ING en Rabobank groene deposito’s aan die investeren in groene projecten. Het verschil tussen de duurzame banken en de groene spaarrekeningen van de grote banken is, dat de groene spaarrekeningen van de grote banken vaak een groencertificaat krijgen en daarom in aanmerking komen voor belastingvoordeel.

Duurzaam sparen met belastingvoordeel

Het belastingvoordeel houdt in de eerste plaats in dat je een extra vrijstelling krijgt voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Voor iedereen geldt in 2024 een heffingsvrije grens van 57.000 euro per persoon. Over dit vrijgestelde bedrag hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. Een spaarrekening met groencertificaat krijgt een verhoogde vrijstelling van 71.251 euro per persoon. Voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag.

Daarnaast krijg je een extra heffingskorting in box 1 van 0,7 procent over de inleg op de groene spaarrekening met een maximumbedrag van 71.251 euro.

Dit belastingvoordeel geldt alleen voor spaarrekeningen met een groencertificaat dat de overheid aan een klein aantal spaarrekeningen geeft. Deze spaarrekeningen voldoen dan aan een aantal eisen van de overheid wat betreft de bijdrage aan een beter milieu. Het nadeel van spaarrekeningen met dit groencertificaat is dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarrekeningen. Maar het belastingvoordeel kan deze rente vaak deels compenseren.

Voordelen duurzaam sparen

  • Met het spaargeld worden goede doelen gesteund
  • De doelen die worden gesteund, verschillen per spaarrekening. Hierin heb je dus een keuze.
  • Er zijn bepaalde groene spaarrekeningen die een extra belastingvoordeel opleveren.

Nadelen duurzaam sparen

  • Het aanbod duurzame spaarrekeningen is beperkt.
  • Doorgaans geven de groene spaarrekeningen niet de hoogste spaarrente.
Duurzaam sparen tegen een hoge rente?

Vergelijk direct welke duurzame bank je de beste rente biedt.

Duurzaam sparen vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten