Garantie spaargeld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

In Nederland heb je een garantie op je spaargeld tot 100.000 euro. Tot dit saldo garandeert de Nederlandsche Bank je spaargeld als de bank failliet gaat.  Deze garantie op spaargeld geldt voor alle banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.

Spaargeld garantie - Voor welke banken

Om onder het Nederlandse depositogarantiestelsel te vallen, moet de bank een vergunning hebben De Nederlandsche Bank (DNB). Deze vergunning hebben banken nodig om bankactiviteiten te verrichten in Nederland. Als de financiële instelling vermeld wordt in het register Wet op het financieel toezicht van DNB, heeft de bank een vergunning en is de garantie van toepassing.

De buitenlandse banken die je op Spaarrente.nl ziet vallen meestal onder het garantiestelsel van het betreffende land. Toch is sparen bij deze banken net zo veilig. Binnen de Europese Unie geldt namelijk in elk land dezelfde garantie op spaargeld, dus bij deze banken uit België, Duitsland en Estland krijg je ook maximaal 100.000 euro per rekeninghouder vergoed.

Hoe werkt de garantie op spaargeld?

De garantie op spaargeld geldt per rekeninghouder. Je krijgt dus tot 100.000 euro per rekeninghouder vergoed als een bank failliet gaat. Spaar je op een gezamenlijke spaarrekening, dan bedraagt het maximaal gegarandeerde bedrag dus 200.000 euro.

Daarnaast geldt de garantie per bankvergunning. Soms delen meerdere banken een bankvergunning, bijvoorbeeld ASN Bank, RegioBank en SNS Bank. Als de bank dan failliet gaat, geldt toch maar een keer de vergoeding van 100.000 euro. DNB telt dan het saldo van al je rekeningen bij deze banken bij elkaar op om te bepalen welke vergoeding je krijgt. Je betaalrekeningen vallen ook onder de garantie op spaargeld. In het register van DNB is deze gedeelde bankvergunning terug te vinden.

Beroep doen op garantie spaargeld - Hoe krijg je je geld terug?

Het terugbetalen van spaarders vanuit de spaargeld garantie doet de overheid samen met alle andere banken die onder het garantiestelsel vallen. Deze kosten worden naar rato verdeeld over de overheid en de banken. Maar om de consument sneller van dienst te zijn, schiet DNB het spaargeld eerst voor. Daarom is DNB het vaste aanspreekpunt als een bank failliet gaat.

Wist je dat...

op alle spaarrekeningen die op Spaarrente.nl getoond worden een garantiestelsel van toepassing is dat je spaargeld tot 100.000 euro garandeert?  Kies dus met een gerust hart voor de !

hoogste spaarrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten