Hoe kan ik sparen?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2019

Het is natuurlijk altijd een prettig idee om wat spaargeld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Toch lukt het niet iedereen even goed om regelmatig te sparen. Dat kan komen omdat je een laag inkomen hebt, een financiële tegenvaller hebt gehad of je geld sneller uitgeeft dan je denkt. In dit artikel lees je hoe je het beste geld kunt sparen.

Hoe moet ik sparen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je sneller spaart als je gericht en bewust spaart en als je een goed inzicht hebt in je financiële situatie. Veel mensen weten niet precies hoeveel geld zij uitgeven en waaraan precies. Hierdoor geven zij meer uit dan nodig is. Misschien kun je wel besparen op de boodschappen, of kun je besparen op je verzekeringen als je deze eens flink onder de loep neemt. Zo houd je niet alleen meer geld over om te sparen, je ziet ook hoeveel je kunt sparen. Als je dit weet, kun je met jezelf afspreken dit bedrag elke maand over te maken naar de spaarrekening in plaats van zo nu en dan een bedrag.

Bewust sparen betekent ook dat je specifieke doelen stelt. Hoeveel spaargeld heb je nodig om een buffer op te bouwen en hoeveel heb je nodig voor die vakantie of nieuwe auto? Hoeveel tijd heb je om dit bedrag bij elkaar te sparen? Aan de hand van deze punten kun je een realistisch spaarplan maken waarmee je gericht spaart voor je doelen. 

Hoe sparen op een spaarrekening?

Een belangrijk onderdeel van het sparen is de spaarrekening die je kiest en bij welke bank je deze spaarrekening opent. De spaarrekening moet namelijk wel passen bij je spaardoelen en natuurlijk wil je prettige voorwaarden en een goede rente. Om te weten of een bank veilig is, controleer je of deze onder het depositogarantiestelsel valt. Dit stelsel garandeert tot 100.000 als de bank failliet gaat.

De twee meest bekende spaarvormen zijn de gewone spaarrekening en het spaardeposito. Op het spaardeposito zet je voor een afgesproken periode een bedrag vast tegen een vaste rente. Hoe langer het geld vast staat, hoe hoger de rente die bank uitkeert. Een vrij opneembare spaarrekening levert een variabele rente op. Deze kan dus hoger of lager worden. Je mag op elk moment geld op de rekening storten en je mag altijd geld opnemen.

Hoe spaar je geld op een deposito?

Een spaardeposito is vooral interessant als je een bepaald bedrag een tijdje opzij wilt zetten, bijvoorbeeld om een verbouwing te betalen die je over twee jaar uit wilt voeren. Wil je sparen voor een buffer of flexibel sparen voor je spaardoelen? Dan kun je het best kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Er bestaan ook tussenliggende spaarvormen, zoals de bonusrenterekening en het flexibele deposito.

Tip! Weet je welke spaarvorm bij je past, vergelijk dan deze spaarrekeningen goed op rente en voorwaarden. Let er goed op dat banken een stabiele hoge rente en aantrekkelijke voorwaarden hanteren. 

Hoe moet je sparen? Tips

Hieronder staan nog enkele tips om het sparen gemakkelijker te maken.

  • Bij veel banken is het mogelijk om maandelijks automatisch een bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening over te maken. Zeker als je niet de discipline hebt om zelf elke maand geld over te maken naar je spaarrekening is dit een goede stok achter de deur.
  • Bij veel banken kun je in je online omgeving spaarpotjes aan maken. Je maakt dan binnen je spaarrekening een aantal spaarpotjes aan met elk een eigen label. Zo kun je gericht per doel sparen. Je kunt hiervoor ook verschillende spaarrekeningen openen.
  • Je vakantiegeld, eindejaarsbonus, belastingteruggave of een andere financiële meevaller meteen op een spaarrekening zetten, voorkomt dat je alles uitgeeft. Je moet het dan namelijk eerst weer op je betaalrekening zetten voordat je iets koopt en dit maakt dat je eerst moet nadenken voor je het uitgeeft.
  • Geef jezelf elke maand een vast budget voor de boodschappen en andere uitgaven. Heb je meer geld op je betaalrekening staan, dan maak je dit over naar je spaarrekening. Blijk je het toch nodig te hebben, dan neem je het geld weer op. Maar heb je het niet nodig, dan kun je het niet aan onnodige zaken uitgeven.
Snel geld sparen?

Je bereikt je spaardoelen het snelst als je spaart tegen de hoogste rente. Haal het maximale uit je spaargeld en vergelijk direct:

Rentetarieven vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten