Hoeveel spaargeld heb je nodig?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Hoeveel spaargeld heb je nodig? Gemiddeld hebben Nederlandse huishouden ruim 40.000 euro spaargeld. Maar dit komt vooral doordat een klein deel van de Nederlanders erg vermogend is en veel spaargeld heeft. De meest gezinnen hebben juist te weinig spaargeld, blijkt uit onderzoek van Nibud. Maar hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig?

Hoeveel spaargeld heb je nodig als buffer?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven, hangt af van een aantal factoren. Zo hoef je als alleenstaande minder geld achter de hand te houden dan een gezin met meerdere kinderen. Mensen met een koopwoning hebben een hogere buffer nodig dan huurders, omdat je met een koopwoning meer kwijt bent aan onderhoudskosten. Om dezelfde reden speelt de waarde van je auto een rol bij het bepalen van je minimale reserve. Ten slotte bepaalt natuurlijk je inkomen welke mogelijkheden je hebt om een reserve op te bouwen.

Hoeveel spaargeld nodig per situatie

Aan de hand van de bufferberekenaar van het Nibud berekenden we de minimale reserve per situatie vast. In de onderstaande tabel kun je zien welke reserve jij minimaal nodig hebt. Heb je een dure auto of een woning die veel onderhoud nodig heeft, dan heb je misschien meer dan dit bedrag nodig.

Gezinssituatie Minimaal spaargeld advies
Alleenstaande € 5.880
(Echt)paar € 7.200
Alleenstaande ouder met 1 kind € 5.150
Alleenstaande ouder met 2 kinderen € 5.800
Alleenstaande ouder met 3 kinderen € 6.600
Alleenstaande ouder met 4 kinderen € 6.750
(Echt)paar met 1 kind € 4.400
(Echt)paar met 2 kinderen € 7.200
(Echt)paar met 3 kinderen € 7.900
(Echt)paar met 4 kinderen € 8.600


Meer sparen is natuurlijk altijd verstandig, zeker als je een koopwoning bezit of een duurdere auto. In de praktijk blijkt vaak al dat mensen met een koopwoning meer sparen dan huurders. Spaar je naast je reserve ook voor andere doelen, zoals de studie van je kind, een verre reis of je pensioen? Dan komt dit bovenop de reserve die je nodig hebt.

Nibud adviseert dat je elke maand eigenlijk 10 procent van je inkomen zou moeten sparen.

Zo spaar je voor je reserve

Je kunt het best sparen voor een reserve op een gewone spaarrekening zonder opnamebeperkingen en die je speciaal opent voor de reserve. Zo verwar je de reserve niet met spaargeld voor bijvoorbeeld je vakantie en weet je altijd precies hoeveel je heb gespaard. Dit overzicht is belangrijk, omdat je dan weet wanneer je de reserve weer aan moet vullen.

De snelste manier om voor een reserve te sparen is maandelijks sparen met een vast bedrag. De hoogte hiervan bepaal je zelf op basis van je inkomen en je andere financiële verplichtingen. Niet iedereen kan nu eenmaal evenveel sparen.

Heb je bepaald hoeveel je per maand gaat sparen, dan wil je dit natuurlijk wel sparen op de spaarrekening met de hoogste rente. Kijk hier voor de beste rente op een spaarrekening.

Sneller en efficiënter sparen?

Je spaargeld groeit sneller als je kiest voor de hoogste rente. Zo heb je de benodigde financiële buffer sneller bij elkaar.

Kies de hoogste rente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten