Inflatie en spaargeld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Door te sparen op een spaarrekening met een hoge rente, groeit het vermogen op je spaarrekening. Maar tegelijk kan de inflatie het spaargeld minder waard maken. In dit artikel lees je welk effect de inflatie precies heeft op het spaargeld.

Wat is spaarrente en inflatie?

Spaarrente is een percentage van het spaarsaldo dat een bank als vergoeding geeft na bijvoorbeeld een jaar. Stel dat op een spaarrekening een saldo van 10.000 euro staat en de bank geeft elk jaar 3 procent spaarrente. Na een jaar groeit het saldo dan met 3 procent naar 10.300 euro. Je spaargeld is dus gegroeid door de spaarrente. Hierin is echter geen rekening gehouden met de inflatie.

Inflatie zorgt ervoor dat je nu minder kunt kopen voor hetzelfde bedrag dan bijvoorbeeld een jaar eerder, omdat producten duurder worden. Bij een inflatie van 2 procent, kun je dus twee procent minder kopen met hetzelfde bedrag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet de inflatie in Nederland. Dit doen ze door alles wat je kunt kopen in productgroepen onder te verdelen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen, kleding en verzekeringen. Elke maand meet het CBS hoeveel procent de gemiddelde prijsstijging is in elke productgroep. Hieruit kan het CBS een landelijk gemiddeld inflatiecijfer geven.

Wat betekent de inflatie voor spaargeld?

Ook de waarde van spaargeld daalt door de inflatie.  Zolang de spaarrente hoger is dan het inflatiecijfer, wordt je spaargeld elk jaar meer waard. Maar als de inflatie hoger is dan de spaarrente, dan daalt je spaargeld in waarde en kost sparen je in feite geld.

Spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing

Naast de inflatie kan de vermogensrendementsheffing zorgen voor een lager spaarsaldo. Als je namelijk een eigen vermogen in box 3 hebt dat hoger is dan de heffingsvrije grens moet je vermogensrendementsheffing betalen. Wie dus veel spaargeld heeft, zou tegen een spaarrente moeten sparen die hoger is dan de inflatie en de vermogensrendementsheffing bij elkaar opgeteld om rendement uit het spaargeld te halen.

Laat de inflatie je spaargeld niet opeten!

Kies voor de spaarrekening met de hoogste rente en voorkom dat je spaargeld aan waarde verliest door de inflatie.

Beste spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten