Inkomensgrens kinderopvangtoeslag

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Om het werken van beide ouders te stimuleren, introduceerde de overheid de kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. De hoogte van deze kinderopvangtoeslag hangt onder meer af van je inkomen. In onderstaande tabel zie je de percentages van de maximale uurprijsvergoeding per inkomenscategorie:

Max. uurprijsvergoeding kinderopvangtoeslag 2024
Gezamenlijk toetsingsinkomen Eerste kindTweede en volgende kind
Tot en met € 22.34696,0%96,0%
Modaal € 42.00088,7%94,5%
2x modaal67,1%91,1%
3x modaal40,5%84,9%
4x modaal33,3%78%
Bron: Rijksoverheid

Let op:
 Het eerste kind is niet altijd je oudste kind. De Belastingdienst noemt het kind dat de meeste uren op de kinderopvang doorbrengt het eerste kind. Voor dit kind ontvang je dus de laagste vergoeding.

Kinderopvangtoeslag inkomensgrens

Er geldt voor kinderopvangtoeslag geen maximaal inkomen. Als je inkomen stijgt, verlies je dus nooit je recht op kinderopvangtoeslag, maar het kan wel zo zijn dat je minder toeslag krijgt.

Kinderopvangtoeslag en inkomen - Hoeveel krijg ik?

Het percentage kinderopvangtoeslag hangt dus af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager het percentage kinderopvangtoeslag. Vanaf een inkomen van 218.105 euro per jaar ontvangt je altijd 33,3 procent kinderopvangtoeslag voor het eertse kind.

Tip! Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken waarin je ziet hoeveel kinderopvangtoeslag je precies krijgt.

Gezamenlijk inkomen en kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst telt het inkomen van jou en je partner bij elkaar op bij de berekening van de kinderopvangtoeslag. Maar wie is precies je partner voor de kinderopvangtoeslag? Het antwoord hierop is simpel: degene met wie je samenwoont.

Let op! Een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenlevingscontract is dus geen voorwaarde en het kind hoeft niet van jullie samen te zijn. Als er een kind bij jullie inwoont, ziet de Belastingdienst jullie als toeslagpartners voor de kinderopvangtoeslag.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten