Maandelijks sparen met een vast bedrag

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Wie structureel elke maand een bedrag overmaakt naar de spaarrekening, bereikt zijn spaardoel sneller dan spaarders die onregelmatig sparen. Toch blijkt maandelijks sparen vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien weet je niet hoeveel je maandelijks kunt sparen of denk je er simpelweg niet aan om geld over te maken. Of misschien houd je aan het eind van de maand niet voldoende over om te sparen. Hoe kun je toch elke maand een bedrag opzij zetten?

Maandelijks sparen - En vast bedrag storten op een vast moment

Maandelijks geld overmaken naar je spaarrekening kun je natuurlijk elke maand zelf doen. Het best kun je dan een vast moment in de maand kiezen dat je dit doet, bijvoorbeeld als je ook je rekeningen betaalt of aan het einde van de maand. Maak hier ook een agenda-item voor aan, zodat je er elke maand aan herinnerd wordt.

Maandelijks vast bedrag sparen zonder moeite

Nog gemakkelijker is natuurlijk als je hier niet elke maand aan hoeft te denken en het sparen automatisch gaat. Dit kun je regelen door een automatische overboeking in te stellen vanaf je betaalrekening. Dit heet ‘automatisch sparen’. Meestal houdt dit in dat je zelf een bedrag kunt kiezen dat je maandelijks van je betaalrekening naar je spaarrekening over wilt maken en dat je het moment van deze overboeking kunt kiezen. Bij sommige banken kun je er ook voor kiezen om elke maand het bedrag over te laten maken dat je die maand over hebt.

Vast bedrag per maand sparen – Hoeveel moet je maandelijks sparen?

Om elke maand automatisch te sparen, moet je natuurlijk ook weten welk bedrag je maandelijks kunt sparen. Dit kun je doen door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Het geld dat overblijft, kun je elke maand naar je spaarrekening overmaken.

Bovendien kan een overzicht je helpen met besparen, zodat je meer geld overhoudt om te sparen. In het overzicht zie je namelijk precies hoeveel je uitgeeft aan alle kostenposten. Misschien valt het je op dat je meer uitgeeft aan je boodschappen of aan kleding dan gedacht, of ontdek je dat je eigenlijk wel heel dure verzekeringen hebt afgesloten. Als je dit soort overbodige uitgaven ontdekt, kun je ze ook aanpakken. Na het doorvoeren van de besparingen houd je dan nog een hoger bedrag over om maandelijks te sparen.

Tip! Loop geen rente-inkomsten mis. Zorg niet alleen dat je maandelijks een vast bedrag spaart, maar doe dit ook op de beste rente op een spaarrekening. Zo haal je altijd het maximale uit je spaargeld. 

Maandelijks sparen - Keer het eens om!

Een minder voor de hand liggende manier om elke maand een vast bedrag te sparen, is door te kijken hoeveel je echt nodig hebt in plaats van te bekijken wat je overhoudt. Elke maand maak je je loon over naar je spaarrekening en je neemt alleen op wat je nodig hebt.

Dus als je loon binnen is, betaal je alle rekeningen en geef je jezelf een budget voor de boodschappen van die maand. De rest van het geld schrijf je over naar je spaarrekening. Blijk je toch meer geld nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je een etentje hebt? Dan schrijf je het geld dat je nodig hebt over naar je betaalrekening. Op deze manier kun je minder gemakkelijk geld uitgeven aan iets wat je niet echt nodig hebt, dus spaar je automatisch meer.

Sneller sparen?

Naast door maandelijks een vast bedrag te sparen, bereik je je spaardoel nog sneller als je spaart tegen de hoogste rente.

Hoogste spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten