Op kamers gaan en de kosten

 • Door Amanda Bulthuis
 • | Geüpdatet 6 januari 2022

Ben je van plan om op kamers te gaan wonen? Tijdens je zoektocht naar een geschikte kamer merk je dan al snel dat je flink moet betalen voor een mooie kamer, zeker als deze op een centrale locatie ligt. Maar met alleen de huur ben je er natuurlijk nog niet. Bij op kamers gaan komen nog veel meer kosten kijken.

Kosten op kamers wonen

Natuurlijk betaal je voor op kamers wonen kosten die je als thuiswonende student niet hebt. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de huur, maar er komt meer bij kijken. De kosten voor een student op kamers zijn volgens budgetvoorlichter NIBUD gemiddeld:

 • Huur. Gemiddeld betaal je hier 426 euro voor
 • Inboedelverzekering. Gemiddeld kost dit 10 euro per maand
 • Boodschappen. Maandelijks kost dit ongeveer 115 euro

In totaal kost het op kamers wonen je dus zo’n 550 euro per maand.

Eenmalige kosten bij op kamers wonen

Naast de bovengenoemde kosten, betaal je nog enkele eenmalige kosten als je op kamers gaat wonen. Bij de meeste studentenhuizen betaal je borg ter hoogte van een maand huur. Dit bedrag krijg je terug als je later verhuist zonder huurachterstand en als je de kamer netjes achterlaat. Daarnaast betaal je soms contractkosten of sleutelkosten. Bemiddelingsbureaus en kamerwebsites rekenen doorgaans ook kosten voor hun diensten.

Een andere kostenpost is de inrichting van je kamer. Je kunt naar de meubelboulevard gaan om alles nieuw te kopen, maar je kunt flink besparen door je spullen tweedehands aan te schaffen via Marktplaats of de kringloop. Spullen via je familie of vrienden regelen kost vaak niets of slechts een klein bedrag. En soms kun je spullen overnemen van de vorige bewoner. Hoeveel de inrichting kost, verschilt dus echt per student.

Overige kosten student op kamers

Naast de kosten voor op kamers gaan, betaal je ook de kosten die elke student betaalt. Volgens het Nibud moet je hiervoor rekenen op de volgende kosten:

 • Je zorgverzekering kost gemiddeld 115 euro per maand
 • Je studiekosten bedragen ongeveer 250 euro per maand, inclusief boeken en collegegeld
 • Aan vervoer ben je per maand gemiddeld 71 euro kwijt.
 • Je wilt natuurlijk ook ontspannen. Aan vrije tijd geeft de gemiddelde student 125 euro per maand uit.
 • De uiterlijke verzorging (drogist, kleding, kapper) kost elke maand 80 euro.
 • De mobiele telefoon kost maandelijks gemiddeld 19 euro

Verder geef je als student waarschijnlijk ook geld uit aan een hobby, abonnementen op bijvoorbeeld de sportschool, kranten en tijdschriften en aan cadeaus.

Sparen voor kosten op kamers gaan

Zoals je hebt gelezen, krijg je met flinke kosten te maken als je op kamers gaat wonen. Het is dus verstandig zelf alvast wat te sparen als je op kamers gaat. Je kunt bijvoorbeeld in de zomer voor je gaat studeren een vakantiebaantje nemen en het geld op een spaarrekening zetten.

Tip! Je spaargeld levert het meeste op als je kiest voor de spaarrekening met de hoogste rente. Op Spaarrente.nl kun je eenvoudig rentarieven vergelijken.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten