Sparen voor een auto

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

De meeste mensen die een auto kopen, sluiten hiervoor een lening af. Dit kan door te lenen bij de bank of door een betalingsregeling te treffen bij de autodealer, bijvoorbeeld kopen op afbetaling. Maar een auto kopen met een lening is veel duurder dan een auto kopen van spaargeld. Hoeveel scheelt het je om zelf te sparen en hoe pak je dat sparen aan?

Waarom sparen voor een auto?

Lenen wordt wel eens ‘sparen achteraf’ genoemd. Dit is een logische vergelijking, want in plaats van het geld vooraf te reserveren door het op een spaarrekening te zetten, betaal je het geld achteraf. Het verschil is alleen dat je voor een lening bij de bank zo’n 7 procent rente betaalt. Over een bedrag van 10.000 euro is dit op jaarbasis dus 700 euro (in het eerste jaar). De rente bij een autodealer kan zelfs oplopen tot 10 procent.

De rente die je krijgt op een spaarrekening is veel lager dan de kredietrente, maar hoe dan ook wordt je saldo er hoger door. Over diezelfde 10.000 euro ontvang je met een rentepercentage van 2 procent 200 in een jaar. Dit scheelt weer een maand geld inleggen op je spaarrekening! 

Sparen voor een auto, hoe doe je dat?

Je hebt het bedrag voor je auto het snelst bij elkaar als je elke maand een vast bedrag spaart. Je kunt dat het beste doen op een vrij opneembare spaarrekening. Je mag dan onbeperkt geld storten en opnemen zonder dat dit gevolgen heeft. 

Op een deposito zet je voor een bepaalde periode een bedrag vast dat je niet kunt opnemen. Ook kun je niet bij storten. Ondanks dat de rente op een deposito hoger is, is een spaarrekening dus meer geschikt als je gaat sparen voor een auto.

Tip! Loop geen rente-inkomsten mis. Kies voor de spaarrekening met de beste rente en zorg dat je geen rente-inkomsten misloopt. 

Spaartips sparen voor een auto

Naast de goede spaarvorm kiezen kun je sneller sparen voor je auto met de volgende tips:

  • Bepaal duidelijk je spaardoel: hoeveel wil je sparen en wanneer moet je dit bedrag bereikt hebben? Zo kun je bepalen hoeveel je elke maand moet sparen.
  • Neem een aparte spaarrekening voor de auto. Zo behoud je het overzicht over je spaarvorderingen.
  • Spaar je voor een langere periode voor je auto? Dan kan het gebeuren dat de rente van de banken verandert. In dat geval kan verstandig zijn om bijvoorbeeld eens per jaar te kijken of je nog wel tegen de hoogste spaarrente spaart of dat het voordeliger is om over te stappen naar een andere bank.
  • Maak elke maand op een vast tijdstip geld over naar de spaarrekening. Zo voorkom je dat je een maand overslaat. Heb je hier moeite mee, dan kan automatisch sparen of een automatische overboeking helpen.
  • Krijg je de rente niet op de spaarrekening uitgekeerd, maar op je betaalrekening? Stort het dan direct terug naar de spaarrekening. Zo heb je gemakkelijk een extra bedrag gespaard en bovendien krijg je ook weer rente over deze rente. Ook uit vakantiegeld bijvoorbeeld kun je extra spaargeld halen.

Tip! Auto gekocht? Vergeet dan niet te besparen op de kosten van je autoverzekering. Op een vergelijkingssite voor verzekeringen, zoals Geld.nl, krijg je direct inzicht in welke verzekeraar voor jouw nieuwe auto de laagste premie biedt.

Sneller sparen voor een auto?

Je bereikt je doel sneller als je spaart tegen de hoogste rente. Vergelijk snel en stap vandaag nog over!

Hoogste spaarrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten