Wat is box 3?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Het Nederlandse belastingsysteem kent 3 ‘boxen’ waarin je inkomstenbelasting betaalt. In box 1 betaal je belasting over inkomen uit werk en over je woning. In box 2 valt je aanmerkelijk belang in bedrijven. In box 3 betaal je belasting over het rendement op je vermogen. In dit artikel lees je alles over box 3 belasting. Wat er in box 3 valt en hoe de belasting box 3 werkt.

Waarover betaal je box 3 belasting?

In box 3 betaal je belasting over je vermogen als dit hoger is dan de heffingsvrije grens van 57.000 euro in 2024. Tot je vermogen rekent de belasting de waarde van je spaargeld, beleggingen en eventuele tweede huis. 

Heb je schulden, dan mag je deze voor de belasting in box 3 van je vermogen aftrekken, waardoor je een lager belastbaar inkomen overhoudt. Voorwaarde hiervoor is wel dat de schulden hoger zijn dan 3.700 euro of 7.400 euro als je een fiscaal partner hebt. 

Waarom box 3 belasting?

Het rendement dat je met je vermogen behaalt, beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet je hierover belasting betalen in box 3. Deze belasting wordt ook wel vermogensrendementsheffing genoemd.

Percentage belasting box 3

De Belastingdienst gaat er vanuit dat je een bepaald rendement behaalt over je vermogen. Het percentage dat de fiscus hiervoor hanteert, is een fictief rendement. Hierover betaal je 36 procent belasting in 2024. Hierbij maakt het niet uit wat je werkelijke rendement is. Hoe hoog het ficitieve rendement is, hangt af van welk deel van je vermogen spaargeld is en welk deel bestaat uit beleggingen.

Over het deel spaargeld rekent de Belastingdienst een fictief rendement gebaseerd op de gemiddelde spaarrente in 2024. Dit tarief wordt dus pas na afloop van het jaar bekend. In voorlopige aanslagen gaat de Belastingdienst vooralsnog uit van 1,03 procent. Over het deel beleggingen gaat de fiscus uit van 6,04 procent rendement. Dit tarief staat al wel vast.

Vrijstellingen in box 3

Soms kom je voor de box 3 belasting in aanmerking voor een vrijstelling. Zo krijg je een vrijstelling als je spaart op een spaarrekening met groencertificaat of belegt in een groenfonds met groencertificaat. Het aanbod groene spaarrekeningen en beleggingen is beperkt en bovendien leveren deze rekeningen en fondsen minder rendement op. Maar je spaargeld of beleggingen zijn dan wel tot 71.251 euro per persoon vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Compenseer box 3 belasting

Kies voor de hoogste spaarrente en beste voorwaarden. Vergelijk snel en haal het maximale uit je spaargeld!

Rentetarieven vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten