ABN AMRO als tweede grootbank onder de 1 procent

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 24 april 2015

ABN AMRO verlaagt op 30 april als tweede grootbank de spaarrente voor haar vrij opneembare spaarrekening tot onder de 1 procent. Vorige maand doorbrak Rabobank al als eerste grootbank de psychologische grens van 1 procent. Beide banken bieden nu nog 0,9 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening. “We zien dat na de Rabobank steeds meer partijen zich onder de 1 procent durven te wagen. Maar ABN AMRO is nu de eerste grootbank die hierin meegaat. De grote vraag is of grootbank ING nu op korte termijn ook gaat volgen,” zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl.

ING verlaagt waarschijnlijk ook, wanneer is onduidelijk

ING Bank biedt op haar vrij opneembare spaarrekeningen op dit moment 1 procent rente. De bank wil nog niet zeggen wanneer zij dit tarief gaat verlagen. “Het ligt wel in de lijn der verwachting dat als wij de rente aanpassen het een verlaging zal zijn, maar wanneer dit gebeurt kunnen we nog niet zeggen. We willen bij een verandering eerst onze klanten informeren en dat doen wij altijd drie dagen van tevoren”, licht een woordvoerster van ING Bank toe.

Update 24 april 2015 - 12:00u: Zojuist heeft ING Bank bevestigd dat ook zij de spaarrentes op haar vrij opneembare spaarrekeningen verlaagt naar 0,9 procent. De bank zal de renteverlaging op 29 april doorvoeren.

Andere banken met rente onder de 1 procent

Rabobank en ABN AMRO zijn niet de enige banken die de afgelopen maanden hun rente verlaagden tot onder de 1 procent. In maart verlaagden Credit Europe en Robeco (onderdeel van Rabobank) de rente voor vrij opneembaar sparen al naar 0,9 procent. Het Britse Lloyds Bank hanteert al sinds februari een rente van 0,75 procent en Triodos Bank komt al sinds april 2013 niet meer boven de 1 procent uit met haar Internetsparen rekening. “Triodos Bank heeft al lang een lagere rente, omdat zij het spaargeld anders investeert dan andere banken. Triodos Bank investeert namelijk alleen maar in duurzame projecten”, legt Bulthuis uit.

Toch nog een hoger rendement behalen?

Sparen bij de grootbanken is op dit moment dus bepaalt geen vetpot meer. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om een beter rendement te behalen, zegt Bulthuis. “Je kunt bijvoorbeeld met je spaargeld overstappen naar een andere bank. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening krijg je op dit moment bij LeasePlan Bank met 1,5 procent.”

Heb je een deel van je spaargeld niet direct nodig, dan kun je ook een deposito overwegen, raadt Bulthuis aan. “Kortlopende deposito’s zijn interessant, omdat hierop de rentes bij veel banken nog steeds hoger zijn dan op je spaarrekening. Daarnaast staat het rentetarief vast. Zo bescherm je het spaargeld tegen nog verdere rentedalingen.”

De hoogste rente voor een 1-jaars deposito biedt op dit moment de Estlandse BIGBANK met 1,75 procent. Wie liever spaart bij een Nederlandse bank kan kiezen voor NIBC Direct met 1,7 procent rente. Voor een deposito van 2 jaar biedt ook BIGBANK de hoogste rente met 1,85 procent. Daarna volgt LeasePlan Bank met 1,8 procent.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten