Argenta wint Gouden Spaarrente 2012

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 21 december 2012

De internetspaarrekening van Argenta heeft de Gouden Spaarrente 2012 gewonnen. Deze prijs reikt Spaarrente.nl uit voor de beste spaarrekening van het jaar. In het onderzoek is gekeken naar de geboden rente gedurende het gehele jaar en naar de beoordelingen van klanten over hun bank en spaarrekening. Argenta bood in 2012 een rente die gemiddeld 0,46 procent boven het marktgemiddelde lag en kreeg van haar klanten een 9,2 als rapportcijfer. De tweede en derde prijs gaan naar Moneyou en WestlandUtrecht Bank.

De gemiddelde rente op vrij opneembare spaarrekeningen daalde in 2012 hard, van 2,41 procent in januari naar 2,01 procent in december. Om te bepalen welke rekening de beste renteontwikkeling had in 2012, keek Spaarrente.nl elke maand hoe ver de spaarrente van alle vrij opneembare spaarrekeningen af lag van het marktgemiddelde. “Hierdoor is een duidelijke trend zichtbaar geworden van rekeningen die structureel een bovengemiddelde rente bieden en banken die daar consequent onder zitten”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. 

“Als we kijken naar de gemiddelde rente over 2012, boden MoneYou en WestlandUtrecht Bank ongeveer eenzelfde rente als Argenta”, licht Bulthuis toe. “Argenta heeft de uiteindelijke overwinning naast de stabiele hoge rente te danken aan de goede beoordeling van klanten over de bank. We hebben de spaarrekeningen door ruim 300 respondenten laten beoordelen op klantgerichtheid, service en informatieverstrekking”, licht Bulthuis toe. Argenta werd als beste beoordeeld door respondenten, met een gemiddeld rapportcijfer van 9,2. 

Renteontwikkeling

Banken die in 2012 ruim boven het gemiddelde zaten met hun spaarrente waren Argenta, MoneYou, WestlandUtrecht Bank en Centraal Beheer. Deze hadden allemaal spaarrentes die ongeveer een half procent boven het gemiddelde zaten . Aanbieders die ver beneden gemiddelde rentes boden, zijn Alex, Triodos Bank, Credit Europe en PGGM. Hun rentes lagen allemaal 0,5 procent of meer onder gemiddeld.

Argenta bood niet structureel de hoogste rente. Wel verhoogde Argenta in juli de rente op haar internetspaarrekening dusdanig dat ze in één keer de hoogste rente bood. Daarna heeft de bank consequent een top 5 positie weten vast te houden. Andere banken die in 2012 regelmatig een top 5 rente boden op hun vrij opneembare spaarrekening waren WestlandUtrecht Bank, NIBC Direct , Centraal Beheer en MoneYou.  De laatste maanden is Centraal Beheer echter flink weggezakt met haar rente.

Grootbanken

De grootbanken ABN AMRO en ING boden in 2012 een rente die gemiddeld 0,3 procent onder het gemiddelde lag. Rabobank zat met haar reguliere spaarrekening op hetzelfde niveau. De internetspaarrekening van deze bank zat hier iets boven met een rente die slechts 0,1 procent onder het gemiddelde lag. 

De vierde bank van Nederland, SNS Bank, bood wel een structureel hoge rente in 2012. Met een gemiddelde spaarrente van 2,5 procent op de internetspaarrekening lag deze 0,3 procent boven gemiddeld. 

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten