Banken verlagen massaal spaarrentes

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 2 januari 2013

De gemiddelde variabele spaarrente zakte in december tot onder de 2 procent. Dit blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl . Deze extreem lage spaarrente werd bereikt doordat veel banken in december nog rentedalingen doorvoerden.  De nieuwe bank Knab verlaagde de hoge introductierente van 2,5 procent naar de reguliere rente van 2,1 procent.  Ook Bank of Scotland, The Economy Bank en Delta Lloyd verlaagden de spaarrentes flink. Uit de inventarisatie blijkt verder dat de gemiddelde spaarrente in 2012 met 0,45 procent daalde. 

Gemiddelde spaarrente in december 2012

Elke maand vergelijkt Spaarrente.nl de actuele rentestanden. De maand december begon met een gemiddelde variabele spaarrente van 2,01 procent. In de loop van de maand verlaagden veel banken de spaarrentes nog verder. Hierdoor bedraagt de gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening 1,96 procent op 2 januari 2013, een daling van 0,05 procent. 

Dat juist in de laatste maand van het jaar de spaarrente onder de grens van 2 procent daalt, is opvallend. December en januari zijn traditioneel maanden waarin banken proberen nieuwe klanten te werven. In deze maanden ontvangen werknemers namelijk hun eindejaarsuitkering en na de jaarwisseling willen meer mensen gaan sparen in het kader van de goede voornemens. 

Oorzaak rentedaling

De oorzaak van de rentedaling ligt bij de ontwikkelingen in de financiële sector. “Onze renteverlaging van december is doorgevoerd onder invloed van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt”, aldus Michiel van der Linde, Marketing Manager van Bank of Scotland. 

Vooral de dalende Euribor heeft veel invloed op de spaarrentes. Zo daalde de 1-jaars Euribor van 1,94 procent in januari 2012 tot 0,54 procent op 2 januari 2013. Dit is een daling van 1,4 procent. Tussen dezelfde peildata daalde de 3-maands Euribor van 1,34 procent tot 0,19 procent en de 1-maands Euribor van 1,01 tot 0,11 procent. De Euribor daalde dus harder dan de 0,45 procent rentedaling van de variabele spaarrekeningen. Ook als gekeken wordt naar de daling van de hoogste spaarrente, daalde de Euribor verder. In januari 2012 bedroeg de hoogste spaarrente namelijk 3,15 procent bij Leaseplan Bank tegenover de hoogste rente van 2,5 procent bij Argenta in januari 2013. Dit is een daling van 0,65 procent.

Rentedalingen in 2013

Ondanks dat de Euribor nauwelijks daalde in december, daalden de variabele spaarrentes wel verder. “Zolang de Euribor zo laag staat, zullen ook de spaarrentes niet stijgen. Ik verwacht dat de spaarrentes voorlopig laag blijven en zelfs nog iets verder zullen dalen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit. “Het jaar 2013 start voor spaarders dus niet positief. “ Ook Marcel Kalse, directeur Klantbeleving en & Business Development van Knab, verwacht dat de spaarrente het komende half jaar blijft dalen. “Waarschijnlijk bereiken de rentestanden half 2013 de bodem. Daarna verwacht ik dat de rentestanden langzaam gaan stijgen, zodat de spaarrente eind 2013 weer ongeveer gelijk staat met de spaarrente op dit moment”, stelt Kalse.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten