Banken willen vakantiegeld niet hebben

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 19 mei 2022

Eind mei of eind juni ontvangen veel Nederlanders weer het vakantiegeld op hun rekening. Ook in 2022 doen banken niets om je te verleiden het geld op de spaarrekening te zetten. Maar op beleggen zitten ze dit jaar ook nauwelijks in, blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Het lijkt erop dat de banken je vakantiegeld dit jaar echt niet willen hebben”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

De enige bank die je aanmoedigt je vakantiegeld te beleggen, is ING. Hier krijg je een bonus als je vóór 1 augustus minimaal 500 euro inlegt op een Eenvoudig Beleggen rekening. Bij beleggen loop je wel een risico dat je je inleg kwijtraakt. Doe dit dus alleen als je dat geld kunt missen, mocht het onverhoopt mis gaan met beleggen.

Toch sparen met vakantiegeld?

Ondanks dat er geen spaaracties zijn en de spaarrentes enorm laag staan, zet 44 procent van de mensen het vakantiegeld op een spaarrekening. Wie hier toch nog een beetje rendement op wil halen, kan kijken naar buitenlandse spaarbanken die in Nederland actief zijn. Daar kun je je spaargeld tegen een iets hogere spaarrente neerzetten. Zo krijg je bij een spaarrekening van het Estlandse Bigbank 0,30 procent rente. En Renault Bank, waar je kunt sparen via het platform Raisin, vergoedt 0,25 procent rente over je spaargeld.

Verder zijn de rentes op spaardeposito’s sinds een paar maanden voorzichtig aan het stijgen. “Je kunt dus overwegen om je spaargeld een paar jaar vast te zetten op een deposito”, zegt Bulthuis. “Maar de kans is groot dat de rentes de komende tijd verder stijgen. Dus nu je spaargeld voor een aantal jaren vastzetten, is dan niet handig. Je kunt beter nog even wachten tot de rentes hoger zijn.”

Alternatieven voor spaargeld

Naast beleggen of sparen met je vakantiegeld, kun je het ook investeren in je woning. Bijvoorbeeld om een verbouwing of verduurzaming (deels) mee te betalen. Zeker met de hoge energieprijzen, is het nu een goed moment om je huis te verduurzamen, want dat bespaart je (op termijn) aardig wat geld.

Tot slot is het natuurlijk ook prima om je vakantiegeld gewoon uit te geven aan iets leuks, zoals een vakantie, dagjes uit of een grote aankoop. “Diverse reiswebsites, elektronicazaken en webshops hebben in de vakantiegeldperiode ook kortingsacties. Dus misschien kun je tegen mooie prijs je droomvakantie boeken of eindelijk die nieuwe tv kopen”, zegt Bulthuis.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten