Geen spaaracties vakantiegeld, banken richten zich op alternatieven

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 20 mei 2021

Voor een groot deel van de Nederlanders komt aan het einde van deze maand het vakantiegeld op de rekening. De tijd dat banken hier massaal op in speelden met leuke spaaracties, ligt al een paar jaar achter ons. Ook in 2021 zijn er bij Nederlandse banken geen vakantiegeldacties op het gebied van sparen, blijkt uit een rondgang van de website voor spaarrente vergelijken, Spaarrente.nl. “De banken richten zich dit jaar in de vakantiegeldperiode juist extra op beleggen en andere alternatieven voor sparen”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Alternatieve acties voor vakantiegeld

ASN Bank, ABN AMRO, ING en Triodos hebben in de vakantiegeldperiode een actie gericht op beleggen. ABN AMRO en Regio Bank informeren hun klanten in deze periode naast beleggen ook over andere alternatieven voor sparen. Rabobank en ING richten zich breder op het creëren van financieel bewustzijn. Rabobank heeft hiervoor verschillende campagnes en acties. Voor ING is dit niet specifiek voor de vakantiegeld periode, geeft de bank aan.

Beleggen is volgens Bulthuis een prima alternatief voor sparen als je bereid bent risico te lopen en een hoger rendement wilt halen. “Doe dit wel alleen met geld dat je echt over hebt. Zodat er geen man overboord is, als je een deel van je inleg verliest.”

Of toch sparen in het buitenland?

Spaarrente.nl kwam wel één spaaractie tegen. Het spaarplatform Raisin, dat deposito’s en spaarrekeningen in het buitenland aanbiedt, biedt tijdelijk een dubbele welkomstbonus als je een rekening of deposito opent. Afhankelijk van je spaarsaldo is dit 20 tot 200 euro. “We merken dat mensen over dit soort platforms veel vragen hebben. Vooral of sparen bij een buitenlandse bank veilig is”, zegt Bulthuis. Omdat de spaarproducten die Raisin aanbiedt allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen, is bij allemaal je spaargeld net zo goed beschermt als in Nederland. “De kans is klein, maar mocht een bank failliet gaan, dan is je spaargeld ook bij deze banken tot 100.000 euro beschermt.”

Wat kun je nog meer doen met het vakantiegeld?

Naast beleggen en sparen in het buitenland is ook investeren in je woning een populair alternatief voor het vakantiegeld, volgens Bulthuis. “We zien al een langere tijd dat mensen door de corona-crisis meer zijn gaan verbouwen of hun huis energiezuiniger maken. Dat zal ook de komende maanden niet anders zijn.”

Tot slot zullen dit jaar meer mensen het geld uitgeven aan een vakantie. “De prijzen voor vakanties in Nederland zijn in 2021 gestegen, dus meer mensen zullen het vakantiegeld ook echt hiervoor nodig hebben. Daarnaast lijkt ook een vakantie in het buitenland deze zomer weer mogelijk, dus ook daar zullen meer mensen zichzelf op trakteren.”

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten