Gouden spaarrente 2014 gaat naar Knab

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 9 december 2014

De vergelijkingssite Spaarrente.nl reikt vandaag de Gouden spaarrente 2014 uit aan Knab voor haar spaarrekening, Flexibel Sparen. Spaarrente.nl reikt deze prijs elk jaar uit aan de spaarrekening met het beste rendement en een stabiel rentebeleid. Dit jaar gaat de prijs naar Knab, omdat deze bank met haar Flexibel Sparen rekening het hele jaar in de top 3 heeft gestaan en zelfs 10 maanden op een (soms gedeelde) eerste plaats. Op dit moment biedt Knab, samen met Argenta, ook weer de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening met 1,65 procent.

Waarom Knab?

“Knab verdient de Gouden spaarrente 2014 niet alleen omdat de bank consequent een hoge rente heeft geboden, maar ook omdat het rentebeleid van de bank zeer stabiel is”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe. 

Stabiel rentebeleid

Het regende het afgelopen jaar renteverlagingen. De gemiddelde rente voor een vrij opneembare spaarrekening daalde hierdoor van 1,47 in januari naar 1,25 procent begin december. Knab heeft echter maar twee keer de rente op de Flexibel sparen rekening verlaagd. In maart verlaagde Knab de rente van 1,8 naar 1,75 procent. Dit tarief wist de bank vervolgens ruim zeven maanden lang gelijk te houden, ondanks de forse renteverlagingen van andere banken. In oktober verlaagde de bank de rente naar 1,65 procent. Hiermee biedt Knab echter nog steeds de hoogste rente voor vrij opneembaar sparen.

De verwachting van Knab is dat zij dit rentebeleid ook in 2015 kan voortzetten. “Het voeren van een stabiel prijsbeleid is ons streven”, zegt medeoprichter Marcel Kalse van Knab. Gezien de ontwikkelingen op de rente- en kapitaalmarkt, waar de rentes nog steeds dalen, verwacht Kalse echter wel dat ook bij Knab het komende jaar de rente eerder nog wat zal dalen dan stijgen.

Knab toegankelijker voor spaarder

Naast het voeren van een stabiel rentebeleid, heeft Knab de afgelopen jaren goede stappen gezet om toegankelijker te worden voor spaarders. Bij de introductie in 2012 kon je alleen nog sparen bij de bank als je ook een betaalrekening van 15 euro per maand aanschafte. Dit drukte natuurlijk fors op het rendement. Knab heeft in oktober 2013 dit beleid aangepast en drie pakketten geïntroduceerd. Met het gratis pakket, Knab Basis, kun je tot 50.000 euro sparen op de Flexibel Sparen rekening.

Hoe werkt de Gouden spaarrente?

Spaarrente.nl houdt gedurende het hele jaar de spaarrentes van alle spaarrekeningen bij en berekent op basis hiervan maandelijks de rentestabiliteit en positie. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de spaarrekeningen die goed scoren op het gebied van rente en welke niet.

De spaarrekening die het vaakst in de top 3 staat en hierbij een stabiel rentebeleid hanteert, wint de Gouden spaarrente. “Een stabiel rentebeleid vinden wij namelijk nog belangrijker dan wanneer een bank alleen een paar maanden een hoge (actie)rente biedt en daarna weer net zo hard daalt met haar tarieven. Je hebt als consument namelijk pas echt wat aan een goede rente als deze ook constant is”, legt Bulthuis uit.

Tweede en derde plaats

Argenta en Nationale Nederlanden eindigde dit jaar respectievelijk op de tweede en derde plaats met hun internetspaarrekeningen. Beide banken stonden het hele jaar in de top 3 van hoogste rente met hun vrij opneembare spaarrekeningen. Hierbij bood Argenta 7 keer de hoogste rente (al dan niet samen met een andere bank) en Nationale Nederlanden 5 keer.

Spaarrenteontwikkeling 2014

Ook in 2014 bleven de spaarrentes dalen. Het jaar begon met een gemiddelde spaarrente van 1,47 procent. Hier is aan het begin van december nog maar 1,25 procent van over. De grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank bieden gemiddeld zelfs nog maar een rente van iets meer dan 1 procent. “Je behaalt bij banken als Knab op dit moment dus een rente die bijna 0,65 procent hoger is dan bij de grotere banken. Zeker nu de spaarrentes zo laag zijn, is het dus echt nog de moeite waard om te shoppen en op zoek te gaan naar die hoge, stabiele spaarrente”, adviseert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten