Grootouders sparen kinderen arm

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 2 oktober 2012

Elke ouder of grootouder wil zijn of haar (klein)kind graag een extra zakcentje meegeven voor de toekomst. Daarom zijn spaarrekeningen gericht op kinderen ook behoorlijk populair. Wie echter kiest voor een kinderspaarrekening, spaart op dit moment het (klein)kind juist arm, blijkt uit gegevens van Spaarrente.nl. De gemiddelde rente op een vrij opneembare jeugdspaarrekening bedraagt slechts 2 procent. Dit terwijl de inflatie in augustus nog 2,6 procent bedroeg. Met een jeugdspaarrekening levert het kind dus 0,6 procent in op het gespaarde geld.

Spaarplan

De enige vrij opneembare kinderspaarrekening waarmee het (klein)kind nog een beetje rendement overhoudt, is de jeugdspaarrekening van het Belgische Argenta met een rente van 2,8 procent. Wie een hoger rendement voor zijn of haar kind wil kan kiezen voor een spaarplan, maar daarin staat het geld tot aan de 18de verjaardag vast en het maximale rentetarief daarvoor bedraagt slechts 3 procent (bij ASN Bank). Hierdoor houdt het kind met de huidige inflatie slechts 0,4 procent rendement over. “Niet echt een overtuigende reden om het geld tot aan de 18de verjaardag vast te zetten dus”, concludeert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl

‘Volwassen deposito’

Wie nu als (groot)ouder wat extra’s voor zijn of haar kleinkind wil opbouwen kan het beste op een regulier ‘volwassen’ deposito sparen. Hier is al bij een looptijd vanaf een jaar een rente te behalen van drie procent of hoger. Het is als ouder wel belangrijk goed op te letten of met het spaargeld van je kinderen erbij je totale vermogen niet boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Als dit namelijk wel het geval is, ga je 1,2 procent vermogensbelasting betalen over het spaargeld. Dit geldt ook voor spaargeld opgebouwd door grootouders, dat wordt bij het vermogen van de ouders van het kind geteld. Moet je vermogensbelasting betalen? Dan is de rente die minimaal behaald moet worden over het spaargeld 3,8 procent. “Ook dit tarief is te behalen met een regulier deposito, zegt Bulthuis. Alleen zijn er zijn maar acht deposito’s die momenteel een rente van 3,8 procent of meer bieden. En met een maximale rente van 4 procent, kun je dus hooguit 0,2 procent op het spaargeld verdienen. Het is dus maar zeer de vraag of zolang vastzetten wel verstandig is.”

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten