Grote zakelijke spaarder bij Triodos Bank in de min

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 1 februari 2018

Negatieve rentes, sommige zakelijke spaarders kregen hier al mee te maken, maar alleen bij bedragen van meer dan een miljoen. Bij Triodos Bank betaal je als zakelijke spaarder vanaf 15 februari een negatieve rente over je spaargeld vanaf 500.000 euro. En niet zomaar een negatieve rente. Het gaat meteen om 0,5 procent. Dat is een hoger percentage dan dat je tegenwoordig op de best renderende spaarrekening aan positieve rente krijgt.

Vergelijkingssite Spaarrente.nl rekent uit dat een zakelijk spaarder bij Triodos Bank op een saldo van 550.000 euro hiermee 2.750 euro moet betalen. “En dan hebben we het nog niet gehad over de inflatie die de waarde van het spaargeld nog verder uitholt”, voegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Spaargeld levert ook voor de bank weinig op

Toch is een negatieve rente ergens ook wel te verklaren. De negatieve rente bij Triodos is vooral toe te schrijven aan twee oorzaken: de marktrentes zijn al lange tijd laag en de bank moet zelf ook betalen voor het spaargeld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) aanhouden. Een woordvoerder van Triodos Bank legt uit: “Wij zetten spaargeld zoveel mogelijk om in duurzame kredieten die we verstrekken, maar waarvoor de rentes die betaald worden ook laag zijn. En wat we niet direct kunnen uitlenen stallen we onder meer bij de ECB en daar betalen we dus ook geld voor.

Wat nu?

Over de hele markt zijn de zakelijke spaarrentes laag. Er zijn echter nog wel banken waarbij je 0,1 procent rente kunt behalen. Of waar je met een 0 procent rente in elk geval niet hoeft te betalen voor je spaargeld. “Het beste spreid je nu alvast je spaargeld over meerdere banken met een maximum van 100.000 euro. Op die manier is je geld altijd veilig wanneer andere banken de saldogrens voor negatieve rente ook verlagen”, raadt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl aan.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten