Hoogste spaarrente daalt nog verder

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 31 maart 2015

Spaarders kunnen vanaf morgen nog maximaal 1,55 procent rente krijgen op hun spaarrekening. LeasePlan Bank, die met 1,6 procent de hoogste rente bood voor een vrij opneembare spaarrekening, verlaagt per 1 april de rente naar 1,5 procent. Vanaf dan biedt Knab weer de hoogste spaarrente met 1,55 procent. Overigens zal deze bank per 7 april de rente ook weer verlagen naar 1,45 procent. “De renteverlaging is een opvallende zet, omdat LeasePlan Bank al sinds juli 2014 de rente op 1,6 procent wist te houden”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Ook Leaseplan Bank heeft in de aanhoudende stroom van dalende spaarrentes deze hoogste rente dus niet weten vast te houden.”

Renteverlagingen nu ook bij topaanbieders

De afgelopen maanden waren aan de top van de spaarrenteoverzichten al meer verlagingen te zien. In januari doken Knab en MoneYou al onder de 1,6 procent, gevolgd door Argenta en Nationale Nederlanden in februari. Hierdoor bleef LeasePLan Bank op eenzame hoogte staan met haar internetspaarrekening.

Waarom LeasePlan Bank hogere rentes kan bieden

Dat LeasePlan Bank de hoge rente kon handhaven, komt mede door de manier waarop de bank het spaargeld gebruikt, legt Bulthuis uit. “LeasePlan Bank gebruikt het spaargeld om te investeren in de vloot leaseauto’s van moederbedrijf LeasePlan Corporation. Hierdoor kan de bank relatief gemakkelijk geld verdienen aan het aangetrokken spaargeld”, zegt Bulthuis. Voor de andere banken ligt dit anders. Zij kunnen het geld uitzetten op de kapitaalmarkten, maar ook daar liggen de rentes erg laag. De banken verdienen dus nauwelijks iets aan het spaargeld. Hierdoor kunnen ze er geen hoge rentes over vergoeden.”

Blijf niet slapen!

Bulthuis verwacht dat de spaarrentes de komende maanden alleen maar verder zullen dalen. “Blijf dus niet slapen en afwachten tot het rendement op je spaargeld nog verder daalt, maar kom in actie”, raadt Bulthuis aan. Dit kan bijvoorbeeld door (een deel van) je spaargeld dat je niet direct nodig hebt te storten op een kortlopend deposito. Vanaf 1 april bieden Knab en NIBC Direct de hoogste depositorente op een 1-jaars deposito met 1,7 procent. De hoogste rente voor een 2-jaars deposito krijg je bij AT Bank met 1,9 procent. “Het voordeel hiervan is dat de rente vaststaat gedurende de looptijd, waardoor je geen last hebt van een dalende spaarrente. Een deposito is nu dus een goede beschermer tegen de dalende spaarrentes”, aldus Bulthuis.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten