Spaarder dupe van afschaffing spaarloonregeling

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 6 juli 2011

De spaarloonregeling maakt het mogelijk om fiscaalvriendelijk te sparen via de werkgever, omdat maandelijks een deel van het bruto-inkomen gespaard kan worden. Over dit geld hoeft geen inkomstenbelasting betaald te worden. Er mag maximaal 613 euro belastingvrij per kalenderjaar worden gespaard.

Het afschaffen van het spaarloon is nodig om het verlagen van de overdrachtsbelasting te kunnen financieren, waartoe het kabinet vorige week heeft besloten. De spaartegoeden die de afgelopen jaren door spaarders zijn opgebouwd in de spaarloonregeling zullen jaarlijks gedeeltelijk worden vrijgeven. "Hierbij wordt de stelregel gehanteerd dat het vier jaar na de datum waarop de spaarloonrekening is afgelopen vrijkomt", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Dit is hetzelfde als bij de huidige regeling al van toepassing is, alleen kan de spaarder nu vanaf 2012 niet meer inleggen op de spaarloonregeling. Hierdoor zal het uiteindelijk uitgekeerde bedrag voor spaarders die zijn gestart in 2009, 2010 of 2011 fors lager uitpakken. Als je dit jaar begonnen bent met sparen kun je dus slechts maximaal 613 euro inleggen. In 2015 komt dit bedrag pas weer vrij. Als de regeling niet zou worden afgeschaft zou het opgebouwde tegoed echter kunnen oplopen tot 2.452 euro.

Ook degenen die in 2009 of 2010 een spaarloonregeling hebben afgesloten en besloten hebben geen gebruik te maken van de vrijval in september 2010, zullen zich nu tevreden moeten stellen met een lager opgebouwd spaarloontegoed. Tijdens deze vrijval in 2010 is ongeveer de helft van het totale vrijgekomen tegoed opgenomen.

Het is eventueel wel mogelijk om het spaartegoed tussentijds eerder op te nemen, maar dat mag alleen als het gebruikt wordt voor een van de door de Belastingdienst goedgekeurde doelen. Dit kunnen bijvoorbeeld het kopen van een huis, het starten van een bedrijf, het betalen van studiekosten of kinderopvang zijn. Ook het financieren van een periode van onbetaald verlof is mogelijk.

In 2010 zijn ruim 3,3 miljoen spaarloonrekeningen afgesloten.


Over Spaarrente.nl
Op Spaarrente.nl vind je informatie over alles wat met sparen te maken heeft, zoals over regelingen als het spaarloon. Daarnaast kun je de rente vergelijken van de verschillende spaarrekeningen, zodat je altijd de beste spaarrekening vindt met de beste rente en de prettigste voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld het spaardeposito vergelijken of zakelijk sparen vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten