Spaarrente onder de 1 procent

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 12 maart 2015

Rabobank verlaagt op 19 maart de spaarrente op een vrij opneembare internetspaarrekening naar 0,9 procent. “Hiermee doorbreekt Rabobank als eerste van de drie grootbanken de psychologische grens van 1 procent”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Wij verwachten dan ook dat de andere grootbanken, ABN AMRO en ING, deze lijn de komende weken volgen en hun spaarrente onder de 1 procent brengen.”

Spaarrentetarieven laatste drie jaar gehalveerd

De spaarrentes zijn al enkele jaren aan het dalen en zijn ten opzichte van 2012 bijna gehalveerd. “In 2012 kon je met gemak 3 procent rente krijgen op je vrij opneembare spaarrekening”, zegt Bulthuis. “Nu mag je blij zijn met 1,6 procent.” De grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO volgen dezelfde lijn. Zij boden in 2012 nog rentes van 2 procent of meer. Sinds het begin van 2015 bieden alle drie deze banken nog maar 1 procent.”

Rabobank doorbreekt als eerste 1 procent grens

Dat Rabobank de spaarrente nu nog verder verlaagt is op zich niets nieuws. De grootbanken hebben al eerder de verwachting uitgesproken dat de spaarrente dit jaar onder de 1 procent zou komen. De grote vraag was alleen wie van de drie als eerste deze stap zou wagen.

De bank die als eerste deze stap zet, loopt immers het risico klanten te verliezen. “Klanten zijn normaal gesproken erg trouw aan hun grootbank, waardoor deze banken niet direct hoeven te vrezen voor klantenverlies als zij hun spaarrentes verlagen. Maar 1 procent voelt voor veel spaarders toch als een psychologische grens”, zegt Bulthuis. “Kom je daar onder, dan zal dit voor veel klanten toch een trigger zijn om even verder te kijken.”

Verder kijken dan grootbank loont

En verder kijken dan je grootbank loont zeker. Vanaf 19 maart krijg je bij Rabobank nog maar 0,9 procent rente voor je spaargeld op een internetspaarrekening. LeasePlan Bank biedt op dit moment de hoogste rente met 1,6 procent. “Je kunt dus toch nog een winst van 0,7 procent behalen”, stelt Bulthuis.

Daarnaast is een kortlopend deposito op dit moment zeer de moeite waard. “De spaarrentes zullen voorlopig nog wel even blijven dalen. Door te kiezen voor een deposito zet je je spaargeld vast tegen een vast rentetarief. Zo voorkom je dat het rendement op je spaargeld de komende tijd nog verder daalt”, legt Bulthuis uit. Wie met een kortlopend deposito het maximale uit zijn spaargeld wil halen, kan voor een looptijd van 1 of 2 jaar het beste kiezen voor LeasePlan Bank. Deze bank biedt op dit moment respectievelijk 1,8 en 2 procent rente voor deze looptijden.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten