Spaarrenteoorlog: strijd om de spaarder houdt aan

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 11 oktober 2011

De spaarrente top 5 hoogste rente sparen verandert met de week. Halverwege vorige maand stonden Delta Lloyd en OHRA nog bovenaan met een hoogste rente van 2,9 procent op hun vrij opneembare spaarrekeningen. Inmiddels zijn ze overtroefd door LeasePlan Bank met een rente van 2,91 procent. En vandaag volgt dus Centraal Beheer met een verhoging naar maar liefst 2,95 procent. Delta Lloyd en OHRA sluiten nu samen met Westland Utrecht Bank de top 5 af. Zij bieden alle drie een rente van 2,9 procent.

Grootbanken
Banken hebben het geld van de spaarder hard nodig, omdat ze grote financiële buffers moeten gaan aanhouden volgens de nieuwe internationale regels die vanaf 2013 voor banken gaan gelden. "Opvallend is wel dat grootbanken vooralsnog achterblijven met hun rentes", merkt Bulthuis op. "ING probeert de strijd nog aan te gaan met een prijzenspektakel. Spaarders kunnen bijvoorbeeld een iPad, een auto of andere prijzen winnen met iedere 500 euro die ze sparen. Maar bij de andere grootbanken, zoals ABN AMRO en Rabobank, blijft het stil."

Verwachting
Bulthuis verwacht dat de spaarrentes de komende maanden nog wel even zullen blijven stijgen. "Aan het begin van dit jaar voorspelden we dat de spaarrentes de 3 procent zouden bereiken. Dit tarief komt nu natuurlijk wel erg dichtbij en waarschijnlijk wordt het nog wel overschreden. De strengere eisen zijn dan misschien vervelend voor de banken, voor de spaarder blijken ze vooral een winst."


Vergelijken loont
Spaarders die tegen een goede rente willen sparen, kunnen de rentetarieven vergelijken om te zien welke bank de hoogste rente spaarrekening aanbiedt. Een bank die consequent in de top 5 zit, blijft waarschijnlijk voorlopig een hoge rente bieden. Wie interesse heeft in een spaardeposito kan beter nog even wachten met het afsluiten van een langlopend deposito. Nu de rentes zo oplopen, zal de deposito rente ook nog oplopen. Even wachten levert dus een hogere rente op. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het zakelijk spaardeposito

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten