Sparen levert niets meer op

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 8 november 2012

Spaarrekeningen kosten de spaarder alleen nog maar geld, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl. De inflatie steeg tot 2,9 procent in oktober, terwijl de maximale rente op een vrij opneembare spaarrekening nog maar 2,55 procent bedraagt. “Met een spaarrekening lever je nu dus eigenlijk elke maand minimaal 0,35 procent in op je spaargeld”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Inflatie betekent geldontwaarding. Je geld wordt dus eigenlijk minder waard door inflatie. Is de inflatie hoger dan de spaarrente die je ontvangt, dan wordt het spaargeld dus minder waard. 

Koopkracht

De inflatie is in oktober harder gestegen dan verwacht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Rendement behalen op je spaargeld is met dit inflatiecijfer niet mogelijk. Sterker nog, het gespaarde geld van veel mensen verliest een deel van haar waarde. 

De hoogste spaarrente op dit moment staat op 2,55% bij Argenta. Met deze rekening lever je dus 0,35 procent in op je spaargeld. Bij sommige spaarrekeningen loopt het verlies zelfs op tot ruim 1,5 procent. Op een deposito sparen met een lange looptijd levert een hogere rente op. Op dit moment is de hoogste rente op een depositospaarrekening 4 procent als je je spaargeld 10 jaar vastzet. Spaarders met deze rekeningen lijken dus toch nog rendement uit hun spaargeld te behalen.

Vastzetten op een deposito?

Dit geldt echter alleen voor spaarders met niet al te veel spaargeld. Komt je vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uit, dan , dan betaal je hierover ook nog eens 1,2 procent belasting. Tel je deze belasting op bij de inflatie, dan kom je uit op 4,1% waardevermindering van het spaargeld. “Zo zijn zelfs de hoogste spaarrentes niet meer rendabel”, concludeert Bulthuis.

Een ander nadeel van het vastzetten van spaargeld op een depositorekening met een lange looptijd, is dat je niet kan profiteren van eventuele rentestijgingen in de toekomst. Bulthuis verwacht dat de spaarrentes voorlopig nog laag zullen blijven. “Maar omdat de rentes op dit moment zo extreem laag staan, is de kans groot dat deze tarieven over vijf tot 10 jaar weer een stuk hoger liggen.” 

Alternatief?

Een beter alternatief voor de spaarrekeningen met lage rentes zijn, volgens Bulthuis, de klimspaarproducten. Dit zijn spaarrekeningen waarbij de rente ieder spaarjaar stijgt, maar je wel tussentijds over je geld kan beschikken. “Als de rentes dan weer gaan stijgen, kun je je spaargeld altijd nog verhuizen naar een spaarproduct met een beter rente”, adviseert Bulthuis.

Oorzaak inflatie

Het inflatiepercentage is opgebouwd uit 13 productgroepen, bijvoorbeeld voedingsmiddelen, recreatie en cultuur, communicatie en vervoer. Elke productgroep kent een eigen inflatiepercentage. Het uiteindelijke inflatiecijfer is het gemiddelde van deze productgroepen. 

De inflatie is voor het eerst in vier jaar zo hoog. De oorzaak hiervan is de belastingverhoging die in oktober is ingegaan. De prijzen van bijna alle productgroepen zijn dankzij de belastingverhoging gestegen. Vooral de productgroepen vervoer en gas, water en licht werden flink duurder. Het inflatiecijfer van brandstof staat momenteel zelfs op 10,8%. Naast de belastingverhoging kreeg het land ook met een slechte oogst te maken. Aardappelen, groente en fruit werden hierdoor ook flink duurder. 

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten