Spaarrente.nl > Nieuws & Community > Einde spaarloonregeling, de spaarder betaalt

Einde spaarloonregeling, de spaarder betaalt

vrijdag 7 oktober 2011 | Spaarrente.nl

Per 1 januari 2012 komt de spaarloonregeling te vervallen. Het reeds opgebouwde tegoed mag dan belastingvrij worden opgenomen. Een mooi extraatje na de dure decembermaand, vinden veel consumenten. Dit is slechts ten dele waar. Het afschaffen van deze regeling kent eigenlijk alleen maar nadelige gevolgen voor de spaarder en kan deelnemers zelfs geld kosten, stelt de financiële vergelijkingssite Spaarrente.nl.

Omdat de consumenten niet langer een deel van hun brutoloon belastingvrij mogen sparen, stijgt hun belastbaar inkomen. “Of je er nu voor kiest om het spaarloon op te nemen of niet, je gaat dus sowieso meer belasting betalen”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl

Uit eerdere keren dat het spaarloon vrijviel blijkt ook dat de meeste mensen ervoor kiezen hun spaarloon te laten staan of het op een andere spaarrekening te zetten. “Als je echter besluit verder te sparen op een gewone spaarrekening of een deposito, wordt je vaak ook nog eens geconfronteerd met de belasting over spaargeld”,waarschuwt Bulthuis.

Als je met je spaargeld boven het heffingsvrije vermogen van 20.661 euro (2011) uit komt, betaal je 1,2 procent vermogensbelasting. “Wie nog financieel voordeel wil behalen, moet dus minstens 1,2 procent meer rente krijgen op het nieuwe spaarproduct dan op de spaarloonrekening het geval was”, zegt Bulthuis. “De gemiddelde rente op een spaarloonrekening bedraagt op dit moment ongeveer 2,5 procent. Je moet dus minimaal 3,7 procent rente behalen. De hoogste rente spaarrekening biedt op dit moment 2,9 procent rente. Je moet met je geld dus minimaal 3 jaar op een  deposito sparen tegen de hoogste rente om de vermogensbelasting te kunnen compenseren.”

'Sigaar uit eigen doos'
Wie toch belastingvrij wil blijven sparen, kan ook kiezen voor het fiscaalvriendelijke banksparen. Hiermee kan via een bank gespaard worden voor, bijvoorbeeld, het pensioen. Over het gespaarde tegoed op de bankspaarrekening betaal je geen vermogensbelasting en onder bepaalde voorwaarden mag de inleg ook worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Om voor deze belastingvrijstellingen in aanmerking te komen moet het spaargeld vaak ook weer voor zeer lange tijd vastgezet worden.

“Het schrappen van de spaarloonregeling en het hierdoor belastingvrij kunnen opnemen van het spaarloon, lijkt misschien een mooie geste, maar is vooral een sigaar uit eigen doos”, zegt Bulthuis. “Deelnemers aan de spaarloonregeling kunnen hierdoor alleen nog maar kiezen uit onaantrekkelijke alternatieven die ze meestal ook nog geld kosten in plaats van opleveren.”

Afschaffing spaarloon
Het spaarloon valt vrij, omdat de regeling in 2012 wordt afgeschaft. Inleggen kan vanaf 1 januari al niet meer. In 2010 bedroeg het totale spaarloontegoed in Nederland 2,8 miljard euro, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met het schrappen van deze regeling wil het kabinet geld vrij maken om het verlagen van de overdrachtsbelasting te financieren
 

Top 100 WUASpaarrente.nl in de top 100 beste websites van Nederland!

Spaarrente.nl behoort tot de Top 100 beste websites van Nederland! Daar zijn we natuurlijk erg trots op.

'Spaarrente blijft maar stijgen'Lees verder

Amanda, Redactie Spaarrente.nl

Volg de spaarrente

Ontvang nu maandelijks gratis de actuele spaarrentes.

Verzenden