Deposito of gewoon sparen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 5 januari 2018

Kan ik beter op een deposito sparen of gewoon sparen op spaarrekening? Dit is een vraag die veel spaarders bezighoudt. Een vrij opneembare spaarrekening biedt veel flexibiliteit en gemak, terwijl je met een deposito veel beperkingen hebt. Tegelijk levert een deposito vaak een hoger rendement op dan een vrij opneembare spaarrekening. 

Hoe werkt een deposito?

Met deposito zet je een deel van je spaargeld gedurende een bepaalde periode vast. Deze looptijd kies je zelf en bedraagt minimaal een maand en maximaal 20 jaar. Tijdens deze looptijd mag je geen geld opnemen of geld storten op de spaarrekening. Bij een aantal banken mag je wel geld opnemen, maar je betaalt dan een flinke boete. Wel hanteren sommige banken uitzonderingen, zodat je toch geld op kunt nemen zonder een boete te betalen. Voorbeelden hiervan zijn een scheiding en arbeidsongeschiktheid.

Tegenover de beperkingen van een deposito staat de zekerheid van een vaste rente. Die rente ligt vaak hoger dan de variabele rente op een spaarrekening. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de vaste rente. Van stijgingen of dalingen in de spaarrente merk je niets als je kiest voor een deposito, maar je profiteert ook niet van een eventuele rentestijging.

Hoe werkt gewoon sparen op een spaarrekening?

Een gewone spaarrekening kent nauwelijks beperkingen. Je mag op elk gewenst moment geld op de spaarrekening storten of juist spaargeld opnemen. Daarom biedt een gewone spaarrekening veel flexibiliteit.

In tegenstelling tot de rente op een deposito, staat de rente op een spaarrekening niet vast.  De bank mag de spaarrente op elk moment verhogen of verlagen. Hierdoor is het uiteindelijke rendement na een jaar vooraf niet precies in te schatten.

Spaardeposito of gewoon sparen - Wat is een slimme keuze?

Een spaardeposito is vooral interessant als je een bedrag een langere tijd kunt missen. Zet je dit geld een langere tijd vast op een deposito, dan ontvang je een hogere rente dan wanneer je kiest voor gewone spaarrekening. Bovendien reserveer je op deze manier een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld de studie van je kind, zonder dat je dit aan andere doelen uit kunt geven.

Een gewone spaarrekening is ideaal voor kleine doelen en voor een financiële buffer. Ook als je het niet prettig vindt om niet over je geld te kunnen beschikken, past een gewone spaarrekening beter bij je. Bovendien is het altijd verstandig om naast een spaardeposito ook wat geld op een gewone spaarrekening te zetten, zodat je wat geld achter de hand hebt voor onverwachte kosten.

Tip! Of je nu kiest voor een spaarrekening of een deposito, wij helpen je graag het maximale uit je spaargeld te halen.  In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welk bank de beste rente biedt.

Voorkom dat je rente misloopt!

Kies voor de spaarrekening of het deposito met de hoogste rente. Zo zorg je dat je geen rente-inkomsten misloopt.

Rentetarieven vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten