Wat is een termijndeposito

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 5 januari 2018

De termen termijndeposito en spaardeposito worden vaak door elkaar gebruikt. Officieel is een termijndeposito echter een deposito dat niet langer loopt dan één jaar.

Wat is een termijndeposito en hoe werkt de rente?

Op een termijndeposito ontvang je een vaste rente die tijdens de looptijd niet verandert. Net als bij een regulier deposito geeft de bank een hogere rente bij een langere looptijd. Maar het verschil tussen een maand en een jaar is natuurlijk een stuk kleiner dan het verschil tussen twee jaar en tien jaar. Toch kun je het best de rente vergelijken voordat je een deposito opent, want deze verschilt per bank.

Tip!  Let er bij het vergelijken goed op dat sommige banken de rente weergeven op jaarbasis en andere banken tonen de rente die je daadwerkelijk ontvangt over bijvoorbeeld 3 maanden. Kijk dus goed of de hoogste rente ook daadwerkelijk het beste rendement oplevert.

Wanneer kiezen voor een termijndeposito?

Een termijndeposito kan een geschikte spaarrekening zijn als je een bedrag een tijdje opzij wilt zetten voor een bepaald doel. Denk hierbij aan de eindejaar bonus die je een half jaar later aan de vakantie wilt besteden of geld dat over 3 maanden nodig is voor een verbouwing. Het voordeel van een termijndeposito in vergelijking met een vrij opneembare spaarrekening is dat het geld niet tussentijds aan andere zaken uitgegeven kan worden. Het geld staat namelijk vast je betaalt een boete als je het geld eerder opneemt. Bij een aantal banken is het zelfs niet mogelijk het geld eerder op te nemen.

Dit voordeel kan tegelijk een nadeel zijn. Als je het geld eerder nodig hebt, kun je niet over het geld beschikken zonder een boete te betalen. Een termijndeposito is dus alleen interessant als je het geld gedurende de afgesproken looptijd niet nodig hebt.

Tip! Stijgen de rentes en wil je pas een deposito met een lange looptijd openen als de rentes nog hoger liggen? Dan kun je het geld op een termijndeposito zetten en de looptijd steeds verlengen totdat je het geld langer vast wilt zetten. Kijk hierbij wel goed of de bank waarbij jij een termijndeposito hebt nog steeds de hoogste deposito rente biedt. Anders kun je misschien beter overstappen naar een termijndeposito bij een andere bank. 

Termijndeposito met hoge rente openen?

Vergelijk direct welke bank de hoogste rente biedt voor een termijndeposito met de looptijd van jouw keuze.

Deposito rente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten