Geblokkeerde spaarrekening

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 13 oktober 2020

Een geblokkeerde spaarrekening wil zeggen dat je het geld op de spaarrekening niet tussentijds mag opnemen. De meest bekende voorbeelden van geblokkeerde spaarrekeningen zijn de depositospaarrekening en de bankspaarrekening. In dit artikel lees je wat deze spaarvormen inhouden.

Geblokkeerde spaarrekening - Spaardeposito

Als je een spaardeposito opent, mag je meestal maar één keer geld inleggen. Daarna is de rekening direct geblokkeerd. Pas na de looptijd die je hebt afgesproken voor het deposito, komt je spaargeld weer vrij. Bij enkele banken is het wel toegestaan om tussentijds geld op te nemen uit het deposito en/of het deposito te beëindigen. Je betaalt dan wel een boeterente.

Het voordeel van een deposito is wel dat je doorgaans een hogere rente krijgt dan op een vrij opneembare spaarrekening. Banken bieden spaardeposito’s aan met verschillende looptijden, variërend van een maand tot 20 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Maar omdat je het geld niet tussentijds mag opnemen, is het vooral belangrijk dat je kiest voor een looptijd waarvan je zeker weet dat je je spaargeld zo lang kunt missen.

Geblokkeerde spaarrekening openen voor pensioen

Een andere manier waarbij je spaart op een geblokkeerde spaarrekening is bij banksparen voor een aanvullend pensioen. Je stort periodiek (per maand, kwartaal of jaar) een vast bedrag op de rekening of doet eenmalig een grotere storting. Het geld blijft op deze rekening staan totdat je met pensioen gaat. Daarna sluit je een uitkeerproduct af bij de bank of bij een verzekeraar, zodat je periodiek een aanvulling op je pensioen hebt.

Welke bankspaarrekening je ook kiest, je mag geen geld van de rekening opnemen. Soms staan banken dit wel toe, maar dan betaal je een forse boete. Daarnaast betaal je een boete aan de Belastingdienst en moet je met terugwerkende kracht alsnog inkomstenbelasting betalen over de ingelegde bedragen. Hierdoor is je bankspaarrekening tussentijds beëindigen vrijwel nooit interessant.

Sparen op een geblokkeerde rekening?

Zorg dat je geen rente-inkomsten misloopt en kiest voor het deposito met de hoogste rente.

Spaardeposito vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten