Spaargeld vastzetten of niet?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Ben je op zoek naar een hoger rendement voor je spaargeld? Dan overweeg je misschien (een deel van) je geld vast te zetten op een deposito. Een spaardeposito levert immers vaak een hogere rente op dan een gewone spaarrekening bij de bank. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Geld vastzetten of niet? – Kijk verder dan de grote banken!

Normaal gesproken krijg je op een spaardeposito een hogere rente dan op een spaarrekening. Je zet je geld immers voor een bepaalde tijd vast, waardoor de bank meer zekerheid heeft over hoe lang ze kan beschikken of je spaargeld. Daar tegenover staat een hogere rente. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

Tip! In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welke bank de hoogste depositorente biedt voor de looptijd van jouw keuze. Direct deposito rente vergelijken >>

Spaarrente vastzetten alleen bij hoge rentes?

Om te bepalen of je spaargeld vastzetten interessant is of niet, Kijk je ook of de spaarrentes op dit moment relatief hoog of juist laag liggen. Bij hoge spaarrentes wordt het namelijk interessanter om je geld vastzetten tegen een vaste spaarrente. Gaat de rente in de toekomst dalen, dan behoud jij de hoge rente waartegen je het spaargeld hebt vastgezet.

Zijn de spaarrentes relatief laag, dan is je geld vastzetten een stuk minder interessant. Immers als de rentes weer gaan stijgen, kun je niet mee profiteren van deze stijgingen als je spaarrente vaststaat.

Spaargeld vastzetten of niet en de renteverwachting

Behalve naar het huidige niveau van de spaarrentes moet je ook kijken naar de renteverwachtingen. Verwacht je dat de spaarrente binnenkort gaat stijgen, dan kun je beter even wachten met je spaargeld vastzetten.

Maar als je verwacht dat de spaarrentes gaan dalen, is een deposito wel het overwegen waard. Zelfs als de spaarrentes laag zijn, gaat dit nog steeds op. Is de verwachting dat de spaarrentes nog verder gaan dalen, dan kan een deposito een goed middel zijn om je spaargeld te beschermen tegen deze verdere rentedalingen. Kies in dit geval wel voor een korte looptijd. Bij lage rentestanden is de kans immers groot dat over een aantal jaar de rentes weer gaan stijgen.

Spaargeld vastzetten - Bij welke spaardoelen is het interessant?

Of je spaargeld vastzetten verstandig is, hangt ook af van waar je het geld voor wilt gebruiken. Het geld op een spaardeposito kun je niet tussentijds opnemen. Je moet dus echter zeker weten dat je het geld tijdens de looptijd niet nodig hebt.

Een deposito is vooral interessant als je nu al een paar duizend euro beschikbaar hebt voor een doel waarvoor je pas over een aantal jaren geld nodig hebt. Denk aan de studie van je kind of die droomreis die je over een paar jaar wilt gaan maken. Je spaargeld vastzetten levert je in deze gevallen niet alleen een hogere rente op, maar het zorgt er ook voor dat je het geld niet tussentijds voor iets anders opneemt.

Let op: Je geld vastzetten is alleen verstandig als je daarnaast nog voldoende spaargeld achter de hand hebt als financiële buffer. Als bijvoorbeeld je wasmachine kapot gaat, wil je natuurlijk wel direct een nieuwe kunnen kopen.

Direct je spaargeld vastzetten?

Voorkom dat je rente misloopt en kies voor de hoogste rente bij de looptijd van je keuze.

Deposito rente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten