Gezamenlijke spaarrekening

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 16 januari 2018

Een gezamenlijke spaarrekening met je partner kan erg handig zijn, maar je kunt ook met je vrienden of familieleden een gezamenlijke spaarrekening openen. Bijvoorbeeld als je samen spaart voor een vakantie of een cadeau voor oma.

Gezamenlijke spaarrekening soorten

Als je een gezamenlijke spaarrekening opent kun je kiezen uit twee varianten, de en/of rekening en de en/en rekening. De en/of rekening komt het meest voor. Hierbij kan elke rekeninghouder zelfstandig geld op de rekening storten en opnemen. Bij een en/en rekening moeten alle rekeninghouders toestemming geven als er geld opgenomen wordt. 

Gezamenlijke spaarrekening en garantiestelsel

Een gezamenlijke spaarrekening valt gewoon onder het depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel garandeert spaarders een bedrag tot 100.000 euro van het spaargeld terug als de bank failliet gaat. Deze 100.000 euro geldt per persoon. Voor een gezamenlijke spaarrekening met twee rekeninghouders geldt daarom een garantiebedrag van 200.000 euro.

Gezamenlijke spaarrekening en belasting

Voor een gezamenlijke spaarrekening gelden dezelfde belastingregels als voor een reguliere spaarrekening. Het saldo op de gezamenlijke spaarrekening valt namelijk onder je vermogen. Elke rekeninghouder geeft bij de Belastingdienst het saldo op dat van hem of haar afkomstig is, oftewel welk deel hij of zij op de spaarrekening heeft gezet. 

Gezamenlijke spaarrekening openen

Een gezamenlijke spaarrekening kun je bij alle banken openen. Banken bieden geen speciale gezamenlijke spaarrekeningen aan, maar bij het openen van een spaarrekening kun je ervoor kiezen om meerdere rekeninghouders op te geven. Daarnaast moet je aangeven of je een en/en rekening of een en/of rekening wilt. De rekening komt daarna op naam van de opgegeven rekeninghouders te staan en is dan een gezamenlijke spaarrekening.

Je kunt vaak geen tweede rekeninghouder opgeven bij een bestaande spaarrekening. Je zult dus een nieuwe spaarrekening moeten openen als je een gezamenlijke spaarrekening wilt. En omdat je bij elke bank een gezamenlijke spaarrekening kunt openen, is het verstandig te kiezen voor de spaarrekening met de beste rente en beste voorwaarden.

Gezamenlijke spaarrekening openen?

Kies voor de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk nu snel en profiteer direct!

Rente spaarrekening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten