Hoeveel belasting betaal ik over mijn loon?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Aan het einde van de maand krijg je van je werkgever weer een loonstrookje. En elke maand zie je weer hoe groot het verschil is tussen je bruto- en nettoloon. De Belastingdienst snoept namelijk een flink bedrag van je loon af. Vraag jij je ook wel eens af: hoeveel belasting gaat er van mijn loon af?

Tip! Je betaalt niet alleen belasting over je loon, maar ook over je vermogen. In het artikel over vermogensrendementsheffing lees je precies hoe dit zit.

Hoeveel belasting betaal je over je salaris – Belastingschijven

De Belastingdienst bepaalt het belastingtarief aan de hand van twee belastingtarieven. In onderstaande tabellen zie je de tarieven die in 2023 en 2024 gelden:

Belastingtarief Inkomen Belastingtarief 2024
Basistarief Tot € 75.518 36,97%
Toptarief Vanaf € 75.518  49,50%
Belastingtarief Inkomen Belastingtarief 2023
Basistarief Tot € 73.031 36,93%
Toptarief Vanaf € 73.032 49,50%

Hoeveel loonbelasting moet ik betalen na heffingskorting?

Je werkgever verwerkt niet alleen automatisch de belastingschijven bij het uitbetalen van je loon, maar ook een aantal heffingskortingen. Een heffingskorting houdt in dat je belastbaar inkomen wordt verlaagd met een bepaald bedrag, zodat je over een lager inkomen belasting betaalt.

Let op: Als je meerdere banen hebt, mag je de loonheffingskortingen slechts bij één werkgever toepassen. Het best kun je dan kiezen voor de werkgever waar je het meest verdient.

Hoeveel belasting betalen over loon – Overige heffingskortingen

Naast bovenstaande heffingskortingen bestaan er enkele heffingskortingen die je werkgever niet automatisch verrekent met je loon. Deze geef je zelf op bij de jaarlijkse belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan de heffingskorting voor groen sparen of beleggen, de ouderschapsverlofkorting of de doorwerkbonus.

Hoeveel loonbelasting moet je betalen over bonussen en vakantiegeld?

Op je loonstrookje zie je al snel dat je over je vakantiegeld en eindejaarsbonus meer belasting betaalt dan over je gewone loon. Deze extra bedragen komen namelijk bovenop je loon, waardoor je over deze bedragen alleen belasting betaalt in de hoogste belastingschijf die op jou van toepassing is. Bovendien gelden bepaalde heffingskortingen, zoals de arbeidskorting, niet voor deze bonussen.

Tip! In het artikel ‘13e maand belasting’ lees je precies hoe de belasting op deze bonussen werkt.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten