Belastingteruggave

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

De jaarlijkse belastingaangifte is voor veel mensen een vervelend klusje. Maar de uitkomst is voor veel mensen juist positief: zij krijgen geld terug omdat ze gedurende het jaar teveel belasting hebben betaald. Zo’n extraatje is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wanneer wordt de belastingteruggave uitbetaald?

Welke datum belastingteruggave?

Er is geen vast datum waarop de belastingteruggave op je rekening wordt gestort. Wel geldt: hoe eerder je je belastingaangifte indient, hoe eerder je je geld krijgt als je recht heb op belastingteruggave.

Wanneer uitbetaling belastingteruggave volgens Belastingdienst?

De belastingaangifte over 2023 moet vóór 1 mei 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn. Heb je vóór 1 mei 2024 je aangifte ingediend, dan krijg je uiterlijk 1 juli 2024 een bericht van de Belastingdienst over of je geld terugkrijgt. Als dit het geval is, wordt de teruggave meestal binnen vijf werkdagen uitbetaald. Voorwaarde is wel dat je het goede rekeningnummer hebt doorgegeven aan de Belastingdienst.

Doe je pas na 1 mei 2024 belastingaangifte? Dan krijg je ook pas later je geld terug. De Belastingdienst streeft ernaar om altijd binnen drie maanden na ontvangst van de aangifte de belastingteruggave op je rekening te storten.

Wanneer krijg je belasting terug?

Je krijgt geld terug van de Belastingdienst als je in een jaar meer belasting betaalt hebt dan nodig. Hieronder vind je enkele voorbeelden van gevallen waarin je waarschijnlijk recht hebt op een belastingteruggave.

  • Je bent student en hebt een bijbaan
  • Je bent afgestudeerd in het jaar waarover je aangifte doet en daarna gaan werken
  • Je hebt in het betreffende jaar de AOW-gerechtigde leeftijd behaald
  • Je hebt recht op één of meerdere heffingskortingen.
  • Je mag gebruik maken van één of meerdere aftrekposten, bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek, betaalde lijfrentepremies of specifieke ziektekosten

Wat te doen met belastingteruggave?

Omdat je je belastingteruggave meestal in de zomerperiode krijgt, ligt het voor veel mensen voor de hand het geld te besteden aan een vakantie. Maar je kunt met het geld natuurlijk ook extra aflossen op je hypotheek of andere leningen.

Tip! Zet je je belastingteruggave op een spaarrekening? Dan wil je hier natuurlijk wel de hoogste rente voor krijgen. In dit spaarrenteoverzicht zie je welke bank de beste spaarrente biedt. Kun je het geld voor langere tijd missen dan is een deposito misschien interessant. Vergelijk hier depositorentes voor alle looptijden.

Belastingteruggave op spaarrekening storten?

Loop geen rente-inkomsten mis en kijk direct bij welke bank je de hoogste spaarrente krijgt.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten