Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Je mag zoveel spaarrekeningen hebben als je wilt. Maar er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. In dit artikel lees je waar je op kunt letten als je meerdere spaarrekeningen opent.

Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben? - Let op de bankvergunningen!

Het depositogarantiestelsel garandeert je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder als de bank failliet gaat. Wie meer spaargeld heeft dan deze grens, kan er voor kiezen bij verschillende banken een spaarrekening te openen. Let er dan wel goed op dat je kiest voor een bank met een andere bankvergunning, want het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning. Al je spaar- en betaalrekeningen vallen bij een bank vallen samen onder het depositogarantiestelsel. Dus ook als je meerdere betaal- en spaarrekening bij dezelfde bank hebt, wordt van je totale saldo op alle rekeningen bij elkaar maximaal 100.000 euro vergoedt.

Spaarrekeningen die niet gebruikt worden, kunnen vervallen

Aan het aantal spaarrekeningen is dus geen limiet verbonden, maar banken kunnen wel spaarrekeningen opheffen die niet worden gebruikt of waar geen saldo op staat. Gebruik je een spaarrekening te lang niet, dan heft de bank deze rekening op. Hiervoor geldt een wettelijke verjaringstermijn van 20 jaar. Je kunt dus beter alleen een spaarrekening openen als je hier een concreet doel voor hebt en daarnaast is het belangrijk je spaarrekeningen in de gaten te houden.

Kinderspaarrekeningen

Voor kinderspaarrekeningen geldt vaak wel een limiet. Soms mag je van een bepaalde kinderspaarrekening maar één rekening openen per kind.

Hoeveel bankrekeningen mag je hebben?

Je mag een in principe een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen, maar dit is niet verstandig. In tegenstelling tot een spaarrekening kost een betaalrekening namelijk wel geld. Je betaalt maandelijks of per jaar een bepaald bedrag voor de betaalrekening. Je kunt dus het best een of maximaal twee betaalrekeningen aanhouden. Daarnaast stellen banken soms een maximum aan het aantal betaalrekeningen dat je bij die bank mag openen.

Extra spaarrekening openen?

Kijk direct welke bank je de hoogste rente biedt en welke rekening qua voorwaarden het beste bij je past.

Rente spaarrekening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten