Klimrente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 12 januari 2018

Een klimspaarrekening is een rekening waarbij je eenmalig een bedrag stort. Elk jaar dat het geld langer op de rekening staat, krijg je een hogere rente. Je mag het geld tussentijds opnemen, maar dan loop je wel de rente-inkomsten mis over de resterende jaren. 

Klimspaarrekening - Uitleg en mogelijkheden

Een klimspaarrekening zit dus eigenlijk tussen een deposito en een vrij opneembare spaarrekening in. Net als bij een deposito is het de bedoeling dat je het geld tot het einde van de looptijd laat staan. Verschil is dat je geen boeterente betaalt als je het geld toch tussentijds opneemt. 

Op dit moment kun je kiezen uit de klimspaarrekeningen:

  • Garantibank – Fix Flex Deposito
  • SNS Bank – Klimrente
  • RegioBank – Groeirente

Hoe werkt de klimrente?

De tarieven van de klimrente staan vast zodra je de rekening afsluit. Voor elk jaar dat je geld op de klimspaarrekening staat, ontvang je een ander rentepercentage. In het eerste jaar ligt deze rente laag, maar elk jaar ‘klimt’ deze rente omhoog. In het vijfde en laatste jaar, ontvang je het hoogste percentage. Je ontvangt de rente voor een bepaald jaar alleen over saldo dat het hele jaar op de rekening stond. Dus als je in het derde jaar 1.000 euro opneemt, ontvang je over dit bedrag het rentepercentage dat geldt voor het tweede jaar.

De enige uitzondering hierop is SNS Bank deze keert bij tussentijdse opname direct de rente uit die je in het jaar van de opname nog had opgebouwd over het opgenomen bedrag. 

Klimrenterekening interessant?

Een klimrenterekening is vooral interessant als je verwacht je spaargeld voor 5 jaar te kunnen missen. Tussentijds opnemen mag wel, maar het is erg nadelig voor je rendement. De rentetarieven die de banken bieden op de klimrente liggen namelijk in de eerste vier jaar nog een stuk lager dan in het laatste jaar. 
Tip! In het artikel ‘Groeirente’ vind je een voorbeeld van een berekening van hoe de klimrente werkt en of dit interessant is ten opzichte van een 5-jarig deposito bij dezelfde bank. Aan de hand hiervan kun je zelf berekenen of dit een interessante spaarvorm voor je is.

Klimrente voordeliger dan gewone spaarrekening of deposito?

Vergelijk ook de tarieven op een spaarrekening of een deposito van 5-jaar. Zo weet je zeker of de klimrente echt een goede keuze is.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten