Maandelijkse kosten boodschappen

 • Door Amanda Bulthuis
 • | Geüpdatet 10 januari 2024

De maandelijkse kosten voor boodschappen nemen elke maand een flinke hap uit je inkomen. En dan worden boodschappen ook nog eens steeds duurder. Hoeveel een gezin gemiddeld per maand uitgeeft aan boodschappen verschilt natuurlijk per situatie. Dit varieert meestal van 250 tot ruim 500 euro.

Gemiddelde kosten boodschappen per maand

De gemiddelde boodschappen per maand hangen voraal af van je gezinssituatie. Hoe meer personen je in je huishouden hebt, hoe meer je uitgeeft aan de boodschappen.  Ook het geslacht en de leeftijd van elk gezinslid speelt hierbij een rol. Een man eet namelijk meer dan een vrouw en een jong kind eet minder dan bijvoorbeeld een puber.

Tip! In de onderstaande tabel van het Nibud kun je zien hoeveel je per persoon dagelijks minimaal kwijt bent aan voeding. Hierbij is rekening gehouden met ontbijt, een tweede broodmaaltijd, een warme maaltijd en tussendoortjes. Bron: NIBUD d.d. juli 2023

Leeftijd Totale minimaal kosten
Kind van 1 t/m 3 jaar € 3,11
Kind van 4 t/m 8 jaar € 4,39
Kind van 9 t/m 13 jaar € 7,08
Man van 14 t/m 50 jaar € 8,50
Vrouw van 14 t/m 50 jaar € 7,66
Man van 51 t/m 69 jaar € 8,12
Vrouw van 61 t/m 69 jaar € 7,66
Man of vrouw van 70+ € 7,84


Let op! Het gaat hier om minimale bedragen. Het kan dus zo zijn dat je zelf meer uitgeeft aan boodschappen, bijvoorbeeld omdat je duurdere producten koopt, dieetwensen of allergieën hebt of om andere reden speciale eetbehoeftes hebt.

Maandelijkse uitgaven boodschappen per huishouden

De bedragen uit de tabel hierboven gelden voor huishoudens die bestaan uit twee personen. Als een gezin uit 1 persoon bestaat, zullen de kosten voor die persoon gemiddeld 10 procent hoger uitpakken. Een gezin met drie personen is juist weer 15 procent goedkoper uit dan de bedragen in de tabel en een gezin van 4 personen zelfs 25 procent goedkoper.

Om het allemaal wat duidelijker te maken, hebben we hier onder ook voor verschillende typen gezinssamenstellingen uitgerekend hoeveel zij minimaal maandelijks uitgeven aan boodschappen volgens het NIBUD. We gaan hierbij uit van een maand van 30 dagen.

Gezinssituatie  Kosten per maand 
Alleenstaande man van 30 jaar Ongeveer € 281
Stel van 25 jaar zonder kinderen  Ongeveer € 485
Stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar  Ongeveer € 532
Stel rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar Ongeveer € 593
Alleenstaande moeder van 45 jaar met een zoon van 18 jaar  Ongeveer € 485
Echtpaar van 55 en 57 jaar  zonder inwonende kinderen Ongeveer € 474


Gemiddelde uitgaven per maand boodschappen

Naast geslacht en leeftijd bepaalt nog een aantal andere factoren hoeveel de maandelijkse boodschappen kosten:

 • Hoe meer gezinsleden, hoe hoger de maandelijkse kosten voor de boodschappen. Maar de kosten per persoon nemen af naarmate er meer mensen zijn omdat je bijvoorbeeld meer grootverpakkingen koopt.
 • Hoe hoger het inkomen is, hoe meer je uitgeeft aan de boodschappen, omdat je luxere producten of duurdere merken koopt.
 • Als je een voorkeur hebt voor bijvoorbeeld biologisch eten of als je een speciaal (sport)dieet volgt, geef je meer uit aan de boodschappen.
 • Zwangere vrouwen moeten per dag een euro extra aan boodschappen rekenen. 

Maandelijkse kosten boodschappen per maand omlaag krijgen?

Wil je besparen op de boodschappen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Hieronder lees je enkele tips om te besparen. Een uitgebreide uitleg van hoe je kunt besparen, lees je in het blog 'Besparen op boodschappen'. 

 • Stel een maandbudget op voor de boodschappen waar je niet overheen mag. Zo motiveer je jezelf om goedkopere oplossingen te zoeken.
 • Maak slim gebruik van aanbiedingen. Dat doe je door te koken volgens de aanbiedingen, maar ook door alleen die aanbiedingen mee te nemen die je ook daadwerkelijk gebruikt.
 • Doe minder vaak boodschappen. Zo neem je uiteindelijk ook minder mee.
 • Plan vooruit met de boodschappen. Heb je een aantal wortels nodig voor in een ovengerecht, maak dan de volgende dag een pasta waar je de rest van de wortelen in kunt verwerken.
 • Gebruik de vriezer voor aanbiedingen of voor het invriezen van restjes.

Tip! Besparen op boodschappen werkt beter als je het resultaat zichtbaar maakt voor jezelf. Houd dus bij hoeveel je kwijt bent aan de boodschappen zonder besparing en daarna met besparing. Als je jezelf extra wilt belonen, zet het uitgespaarde geld dan op een spaarrekening met de beste rente. Zo ontvang je nog een extraatje over de besparing. Na bijvoorbeeld en jaar kun je iets leuks met het geld gaan doen. Je kunt hier direct de hoogste spaarrente vergelijken.

Loop geen rente mis!

In onze renteoverzichten zie je direct welke spaarrekening de hoogste rente oplevert.

Rente spaarrekening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten