Schenken aan partner

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Als je geld wilt schenken aan je partner, moet hij of zij hier soms schenkbelasting over betalen. Het hangt van de vorm van jullie partnerschap af of de Belastingdienst schenkbelasting heft en hoeveel belasting je betaalt. Er bestaan drie mogelijkheden:

  • De Belastingdienst ziet jullie als één persoon.
  • De Belastingdienst ziet jullie als partners.
  • De Belastingdienst ziet jullie niet als partners.

In dit artikel lees je wanneer je als één persoon of als partner wordt gezien en hoe het dan zit met de schenkbelasting.

Schenking tussen echtgenoten of geregistreerd partners

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat in gemeenschap van goederen, ziet de Belastingdienst jullie als één persoon. Alle bezittingen en schulden behoren dus aan beide partners toe. Partners die in gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap aangaan of trouwen, kunnen daarom eigenlijk niet schenken aan elkaar. Daarom betaal je geen schenkbelasting als je geld aan de ander geeft.

Kies je ervoor om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan ziet de Belastingdienst jullie voor de schenkbelasting als partners. In dat geval betaal je wel schenkbelasting als je een schenking van je partner krijgt. Er geldt wel een uitzondering voor de morele verplichting om in elkaars levensonderhoud te voorzien. Je moet dan wel kunnen aantonen dat dit de reden is van het schenken van geld.

Schenking aan partner - Samenwonen

Veel stellen wonen samen zonder dat zij trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Je betaalt dan sowieso schenkbelasting als je een schenking van je partner krijgt. Maar dit belastingtarief hangt af van de manier waarop jullie samenwonen. Als jullie voor de schenkbelasting namelijk partners zijn, geldt er een lager tarief dan wanneer je niet als partners wordt gezien.

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, ziet de Belastingdienst jullie als partners:

  • Je hebt een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting op laten stellen door een notaris.
  • Je bent allebei meerderjarig en je bent geen bloedverwant.
  • Je staat allebei minimaal twee jaar op hetzelfde adres ingeschreven.

Aan deze voorwaarden mag je met maximaal 2 personen voldoen. En heb je geen samenlevingscontract, maar woon je al minimaal 5 jaar samen? Dan ziet de Belastingdienst jullie alsnog als partners. In elke andere situatie ziet de Belastingdienst jullie niet als partners en betaal je het hogere tarief als je elkaar iets schenkt.

Schenken aan partner – Tarieven schenkbelasting

Het hangt dus van je situatie af welk belastingtarief je betaalt als je een schenking van je partner krijgt. In de onderstaande tabel zie je de tarieven voor 2024:

Partner Geen partner
Vrijstelling € 2.658 € 2.658
Schenking tot € 152.368 10% 30%
Schenking vanaf € 152.368 20% 40%
Schenking van partner op een spaarrekening zetten?

Kies dan voor de hoogste spaarrente. Zo voorkom je dat je rente-inkomsten misloopt.

Spaarrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten