Schenking broer aan zus of andersom slim regelen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Wil je een bedrag schenken aan je broer of zus? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je belastingvrij mag schenken en of een lening misschien niet voordeliger is.

Hoogte schenking Tarief 2024
Tot € 2.658 Vrijgesteld
€ 2.658 tot € 152.368 30 procent
€ 152.368 en hoger 40 procent

Belastingvrij schenken broer aan zus of andersom

Jaarlijks mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan je broer of zus. De Belastingdienst past deze tarieven jaarlijks aan. In de bovenstaande tabel zie je precies welke vrijstelling er gelden en hoeveel schenkbelasting je betaalt boven de vrijstelling.

Tip! Schenk je een groter bedrag dan de vrijstelling? Overweeg dan om de schenking over meerdere jaren te spreiden. Zo maken jullie meerdere malen gebruik van de vrijstelling en betaal je dus minder belasting.

Schenken aan broer of zus – Wie betaalt belasting?

De broer of zus die de schenking ontvangt, betaalt de schenkbelasting. Je geeft wel allebei de schenking op bij de Belastingdienst.

De schenker kan ook zelf de schenkbelasting betalen. Dit heet een schenking vrij op naam of een netto schenking. Maar deze optie is niet voordelig. De Belastingdienst ziet de schenkbelasting die jij betaalt dan als schenking, waarover je dus weer schenkbelasting betaalt.

Tip! Je kunt het betalen van de schenkbelasting ook anders aanpakken. Je schenkt een bedrag en je broer of zus betaalt hier schenkbelasting over. Maar het volgende jaar maak je opnieuw gebruik van de schenkingsvrijstelling en je schenkt dan een bedrag ter hoogte van de schenkbelasting. Zo betaalt je broer of zus per saldo geen schenkbelasting.

Geld schenken aan broer of zus of lenen?

In plaats van geld schenken kun je geld uitlenen aan je broer of zus. Als je de lening goed vastlegt, door bijvoorbeeld de manier van aflossen en het leenbedrag op papier te zetten, betaalt je broer of zus geen schenkbelasting. Wel moet je een rente van ongeveer 5 procent vragen, anders ziet de Belastingdienst de niet betaalde rente alsnog als schenking. Dit is natuurlijk geen probleem als de rente onder de jaarlijkse vrijstelling ligt.

Schenking van je broer of zus op een spaarrekening zetten?

Kijk dan direct welke bank je de hoogste spaarrente biedt!

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten