Spaarrente verwachting 2024

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 25 januari 2024

De spaarrentes zijn flink aan het stijgen. Die stijging is in juli in 2022 ingezet, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst sinds elf jaar haar rente verhoogde. Inmiddels zijn we al weer een paar ECB rente verhogingen een heleboel spaarrenteverhogingen verder. Maar zetten die stijgingen nog door in 2024? In dit artikel lees je onze spaarrente verwachting voor 2024 en de komende jaren.

Prognose spaarrente 2024

Wij verwachten dat de spaarentes in de eerste maanden van 2024 nog verder stijgen. Dat de spaarrentes stijgen, komt namelijk vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verschillende keren heeft verhoogd. Banken baseren hun spaarrentes mede hierop, waardoor ook de spaarrentes dus stegen. 

Met de renteverhoging wil de ECB de hoge inflatie in Europa beteugelen. De inflatie is inmiddels weer aan het dalen en de ECB heeft daarom in oktober voor het eerst sinds een lange rij verhogingen geen verdere renteverhoging door gevoerd. Daarom verwachten wij dus ook dat dan de spaarrentes nog wat verder omhoog gaan, maar uiteindelijke zullen stabiliseren in 2024 en misschien zelfs licht dalen tegen het einde van het jaar.

Dat de spaarrentes op spaarrekeningen nu nog stijgen komt vooral door de concurrentie van buitenlandse banken op de Nederlandse spaarmarkt. Denk hierbij aan BigBank uit Estland en de verschillende banken die via het platform Raisin in Nederland actief zijn, zoals Renault Bank, Nordax Bank en Klarna. De hoogste spaarrente ligt bij de top 10 banken tussen de 3 en 4 procent en zal dus nog wat verder stijgen in de eerste maanden van 2024

Bij de kleinere, Nederlandse banken, zoals LeasePlan Bank, NIBC Direct, Argenta en Centraal Beheer, de rentes ook flink hebben verhoogd. Die staan nu op 2,00 tot 2,50 procent.

De Nederlandse grootbanken, ING, ABN AMRO, Rabobank en Volksbank (moeder van ASN Bank, Regio Bank en SNS Bank) zijn voorzichtiger in hun rentebeleid. Bij deze banken krijg je 1,5 tot 1,7 procent rente op een spaarrekening. Dat blijft dus nog ver achter bij de andere banken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de grote banken al heel veel spaargeld hebben en dus ook niet zo’n hoge rentes hoeven te bieden. We verwachten ook de komende tijd hier dus geen heel hoge spaarrentes.

Deposito rente verwachting

Bij de spaardeposito’s verwachten we eerder lagere rentes dan bij de spaarrekeningen. De hoogste deposito rente ligt inmiddels al boven de 4 procent. Toch zien we ook al verschullende banken de depositorentes verlagen. Dit zal in 2024 verder doorgaan.

Spaarrente verwachting voor de lange termijn

Misschien vraag je je af wat onze spaarrente verwachting voor de komende 10 jaar is. Helaas is het heel lastig te voorspellen hoe de spaarrentes er bijvoorbeeld in 2025 of 2030 zullen voorstaan. We zitten namelijk nog steeds in een erg onzekere economische situatie door de oorlog in Oekraïne en veel andere geopolitieke en economische onzekerheden.

Wat we wel kunnen zeggen: we verwachten dat heel hoge spaarrentes ook de komende jaren nog niet aan de orde gaan zijn. Dit heeft verschillende redenen. We hebben in Nederland met zijn allen heel veel geld op de spaarrekening staan. Hierdoor is er, zeker voor de grote banken, weinig behoefte om veel nieuw spaargeld aan te trekken en dus te gaan concurreren met hoge spaarrentes. Daarnaast sparen mensen door de vergrijzing steeds meer voor hun pensioen en is er aan de andere kant vanuit bedrijven steeds minder vraag naar kapitaal. Dus banken kunnen het vele spaargeld ook moeilijk aantrekkelijk uitlenen aan bedrijven. Ook het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde hierom al dat de rentes in Nederland nog lange tijd laag blijven.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten