Sparen en lenen tegelijk kost geld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Stel: je betaalt elke maand netjes een deel van je lening af en tegelijk maak je regelmatig geld over naar je spaarrekening. Dit kost je meer dan je misschien verwacht, omdat je meer rente betaalt over de lening dan je ontvangt over je spaargeld. Dit renteverschil kan in het uiterste geval zelfs oplopen tot zo’n 11 procent.

Kosten lenen en sparen tegelijk

Juist de leningen die je gemakkelijk aangaat, zoals de creditcard, kopen op afbetaling en rood staan op je betaalrekening, kosten vaak veel geld. De rentes hierover bedragen al snel 15 procent. Maar een persoonlijke lening die je aangaat bij de bank kost ook nog steeds ongeveer 6 tot 8 procent rente. Dit kun je niet compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

Voorbeeld
Stel dat je een lening hebt van 10.000 euro waarover je 6 procent rente betaalt en je hebt ditzelfde bedrag aan spaargeld, waarover je 2 procent rente ontvangt. Na een jaar betaal je dan 600 euro rente tegenover 200 euro aan rente die je krijgt over je spaargeld, een verlies van wel 400 euro. Stel dat je 5.000 euro gebruikt om de een deel van de lening af te lossen. Je ontvangt dan nog 100 euro rente en je betaalt 300 euro rente, waardoor je nog 200 euro inlevert. Flink minder dus dan in de eerste situatie. 

Sparen en lenen bij DUO

Heb je een studieschuld bij DUO? Dan betaal je een lagere rente dan je bij andere organisaties betaalt. Daarom verwacht je misschien dat dit niet zoveel geld kost. In principe klopt dit, maar het bedrag dat je uiteindelijk aan rente betaalt na verloop van tijd kan flink oplopen, waardoor je toch duurder uit bent dan je denkt.

Wat kun je doen?

Al je spaargeld in de aflossing van je schulden stoppen is meestal niet de beste oplossing. Je hebt namelijk wat geld nodig dat je achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. Ook hoef je niet meteen de lening in zijn geheel af te lossen; een deel van de lening aflossen scheelt al geld.

Maar heb je genoeg reserves opgebouwd, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je een deel van je spaargeld in de aflossing steekt. Bij de meeste banken kun je kosteloos extra aflossen op je lening, maar controleer altijd even de voorwaarden. Daarnaast kun je overwegen om een deel van je vakantiegeld of van een andere financiële meevaller te gebruiken om je leningen af te lossen.

Toch sparen en lenen tegelijk

Je kunt meestal niet meteen je hele schuld aflossen met je spaargeld, of het is niet verstandig om dit te doen. Hoe beperk je dan de kosten die dit met zich meebrengt? Allereerst kun je je spaarrekening eens onder de loep nemen. Spaar je wel tegen de hoogste rente of kun je bij een andere bank tegen een hogere rente sparen? In dat geval levert je spaargeld meer op bij een andere bank, waardoor het verschil met de leenrente kleiner is.

Tip! Op Spaarrente.nl zie je eenvoudig welke bank je op dit moment de hoogste rente op je spaarrekening of deposito biedt. Loop geen rendement mis en vergelijk direct:

Aan de andere kant kun je ook kijken of je lening goedkoper kan door over te stappen naar een andere bank. Je lening oversluiten naar een andere bank betekent dat een andere bank je lening aflost bij je huidige bank, waarna je deze lening gaat aflossen bij de nieuwe bank. Hanteert deze een lager rentepercentage, dan kan dit voordeliger zijn. Controleer altijd even de voorwaarden van je bank voor je besluit dit te doen. Geld lenen vergelijken op Geld.nl laat je zien welke kredietverstrekker de laagste rente voor je lening biedt.

Probeer ten slotte om nieuwe schulden te voorkomen. Kopen op afbetaling, klantenrekeningen bij postorderbedrijven en online winkels, rood staan op je betaalrekening, de betalingen met je creditcard niet meteen terugbetalen en rekeningen laten liggen, het zijn allemaal schulden waar je gemakkelijk mee te maken krijgt en die voor hoge kosten zorgen. Voorkomen is beter dan genezen!

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten