Sparen op creditcard een goed idee?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Nu de spaarrente zo laag is, zoeken spaarders naar mogelijkheden om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Sparen op je creditcard is één van de mogelijkheden. Bij sommige banken en creditcardmaatschappijen krijg je een hogere rente dan de rente op je spaarrekeningen. Maar niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Je kunt sparen op je creditcard bij bijvoorbeeld Visa, ABN AMRO en de ANWB. Maar hoe werkt sparen op je creditcard?

Geld storten op je creditcard, hoe doe je dat?

Sparen op je creditcard betekent dat je een positief saldo aanhoudt op je creditcard. Dit doe je door geld over te maken van je bankrekening naar je creditcard. Informeer bij je bank of creditcardmaatschappij naar welk rekeningnummer je het geld moet overmaken om het te storten op je creditcard.

Let op: Heb je betalingen gedaan met je creditcard, dan wordt het geld dat je stort eerst gebruikt om de betalingen te voldoen. Het overige bedrag vormt dan je positief saldo.

Geld overmaken naar je creditcard is eigenlijk bedoeld om je kredietlimiet te verhogen. Meestal mag je met je creditcard tot een maximaal bedrag uitgaven doen. Bijvoorbeeld tot 2.500 euro. Als je 1.000 euro op je creditcard stort en je hebt nog geen uitgaven gedaan van je limiet, dan kun je dus tot 3.500 euro uitgeven met je creditcard. 

Kosten snoepen aan rente op creditcard

Voor een creditcard betaal je jaarlijks een vast bedrag. Als je deze kosten aftrekt van de rente die je krijgt over een positief saldo op de creditcard, pakt je uiteindelijke rendement lager uit. Laat je dus niet alleen leiden door rente op de creditcard, maar kijk ook naar de kosten.

Tip! Een spaarrekening openen is bijna altijd gratis. Als je kiest voor de hoogste spaarrente, houd je dus vaak meer rendement over dan bij sparen op je creditcard. 

Sparen op je creditcard, is dat slim?

Sparen op een creditcard is in principe net zo veilig als sparen op een spaarrekening. Het saldo valt onder het depositogarantiestelsel en je kunt je creditcard blokkeren als je deze kwijtraakt. 

Maar je moet wel rekening houden met de jaarlijks kosten. Daarnaast gaan betalingen die je doet met de creditcard altijd eerst van je positieve saldo af. Na een betaling heb je dus een lager of geen spaarsaldo meer op je creditcard. Hierdoor krijg je uiteindelijk minder rente dan wanneer het geld op je spaarrekening stond en je er geen betalingen mee doet.

Sparen op een creditcard is dus in feite alleen aantrekkelijk voor wie spaart voor een specifieke uitgave die met de creditcard betaald wordt. Toch biedt een positief saldo op je creditcard wel voordelen. Je betalingen gaan namelijk eerst van je eigen geld af, waardoor je geen of een kleinere lening aangaat. Bovendien kun je een hogere bestedingsruimte op je creditcard op reis soms goed gebruiken, bijvoorbeeld als je met een noodgeval te maken krijgt. En een mooie rente over dit reservegeld is mooi meegenomen.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten