Sparen of beleggen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Met de lage spaarrentes zoeken steeds meer mensen naar mogelijkheden om een hoger rendement te behalen. Daarbij denk je al snel aan beleggen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee, dus al je spaargeld beleggen is niet verstandig. Hoe kun je sparen en beleggen het slimst combineren?

Sparen of beleggen – Wanneer beleggen?

Beleggen is een goed alternatief voor je spaardoelen met een lange termijn. Bijvoorbeeld voor je pensioen of om later de studie van je kind te betalen. Als je het geld pas over een langere tijd nodig hebt, heb je de tijd om eventuele verliezen in de jaren daarna weer te herstellen.

Beleggen of sparen - Waarom toch nog sparen?

Voor doelen op de korte termijn, zoals een vakantie of een nieuwe auto, is sparen meer geschikt. Daarnaast is het verstandig om altijd nog wat te sparen voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine.

Mogelijkheden voor spaargeld beleggen

Je hebt bij beleggen verschillende mogelijkheden. Je kunt het helemaal zelf doen, maar misschien heb je liever advies van een expert. Je kunt je beleggingen ook volledig laten beheren door een vermogensbeheerder. De meeste banken bieden alle drie deze mogelijkheden aan.

Het voordeel van je beleggingen laten beheren is dat je er zelf geen omkijken naar hebt. Maar dit gemak kost je geld. Je betaalt de beheerder hiervoor meestal vaste kosten en een deel van je rendement. Dit geldt ook voor beleggen met professioneel advies.

Heb je al wat kennis van beleggen of heb je zin en tijd om jezelf hierin te verdiepen, dan kun je overwegen zelfstandig te beleggen. Bij diverse online broker kun je een beleggingsrekening openen en zelfstandig je beleggingen beheren. Ook de grote banken bieden je deze optie.

Tip! Over het geld dat op je beleggingsrekening staat, zonder dat je er beleggingen meedoet, ontvang je spaarrente. Deze rente is meestal vrij laag. Voor geld dat je (even) niet belegt, kun je dus beter op zoek gaan naar een rekening of deposito met de hoogste rente:

Zorg dat je altijd spaart tegen de hoogste rente!

Vergelijk snel online en ontdek welke bank je de hoogste rente biedt.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten