Grondslag sparen en beleggen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

De grondslag sparen en beleggen is het bedrag waarover de Belastingdienst je vermogensrendementsheffing in box 3 berekent. Dit is de waarde van je vermogen op 1 januari min het heffingsvrije vermogen. 

Grondslag sparen en beleggen 2024 berekenen

Om de grondslag sparen en beleggen te berekenen, tel je de waarde van je spaargeld, beleggingen en eventuele tweede woning bij elkaar op. Vervolgens trek je hier de heffingsvrije grens vanaf. Daarnaast kun je nog in aanmerkingen komen voor andere vrijstellingen waardoor je grondslag sparen en beleggen lager kan uitpakken.

In 2024 gelden er de volgende vrijstellingen:

  • De heffingsvrije grens ligt op 57.000 euro of op 114.000 euro voor fiscaal partners.
  • Het deel van je schulden hoger dan 3.700 euro of 7.400 euro voor fiscaal partners mag je van je vermogen aftrekken. In het artikel ‘Schulden box 3’ lees je voor welke schulden dit geldt.
  • Naast deze algemene vrijstellingen heb je misschien recht op andere vrijstellingen, zoals de extra vrijstelling voor groen sparen of voor pensioensparen. Deze vrijstellingen vind je in het artikel ‘Heffingsvrij vermogen box 3’. 

Belasting over grondslag voordeel uit sparen en beleggen

De Belastingdienst gaat er vanuit dat je over de grondslag sparen en beleggen een fictief rendement behaalt. Hierover betaal je 36 procent belasting. Hoe hoog het fictieve rendement is, hangt af van welk deel van je vermogen bestaat uit spaargeld en welk deel bestaat uit beleggingen.

Over het deel spaargeld rekent de Belastingdienst een fictief rendement dat gebaseerd is op de gemiddelde spaarrente in 2024. Dit tarief wordt dus pas na afloop van het jaar bekend, maar in voorlopige aanslagen wordt gerekend met 1,03 procent. Voor beleggingen gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 6,04 procent. Over het berekende rendement betaal je in 2024 36 procent belasting.

Laat de Belastingdienst niet je spaargeld opeten!

Kies eenvoudig voor de spaarrekening met de hoogste rente!

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten