Sparen of uitgeven, wat is slimmer?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Misschien vraag je je af: kan ik mijn geld niet beter uitgeven in plaats van sparen? In dit artikel lees je waar je op moet letten om een goede keuze te maken.

Geld sparen of uitgeven? – Heb je voldoende geld achter de hand?

De belangrijkste afweging die je moet maken is: heb ik voldoende geld achter de hand voor onverwachte uitgaven? Iedereen heeft een financiële buffer nodig om onverwachte uitgaven op te vangen. Stel dat je auto of koelkast kapot gaat of je krijgt onverwachts een hoge zorgrekening. Dan moet je dit wel kunnen betalen. 

Naast een buffer spaar je waarschijnlijk voor andere doelen, zoals een vakantie, een verbouwing, een nieuwe auto of voor de studie van je kind. Als je een inschatting maakt van hoeveel je per doel nodig hebt, kun je zien hoeveel je nog moet sparen of dat je al genoeg spaargeld hebt en de rest van je geld dus gewoon kunt uitgeven.

Tip! Spaar je voor een buffer of ander spaardoel? Door te kiezen voor de spaarrekening met de hoogste rente, heb je sneller het benodigde bedrag bij elkaar. Rente spaarrekening vergelijken >>

Sparen of uitgeven? - Wanneer is uitgeven interessanter?

Blijkt na deze afwegingen dat je geld 'over' hebt, dan kun je overwegen een deel uit te geven. In tijden van crisis roepen politici en economen op meer geld uit te geven om de economie op gang te krijgen, maar ook voor jezelf kan het voordelen hebben. Tijdens een crisis kosten spullen vaak minder geld, of er juist sprake van een hoge inflatie waardoor de prijzen oplopen. In beide gevallen kun je op dit moment meer kopen met je geld dan op een later moment.

Een ander argument om spaargeld dat je ‘over’ hebt uit te geven, staat los van crises: als je meer spaart dan de heffingsvrije grens in box 3, betaal je hier vermogensrendementsheffing over. Zo lever je een deel van je rendement weer in. Je kunt het geld dan misschien beter uitgeven aan een mooie reis of iets wat je graag wilt hebben.

Geld sparen of uitgeven - Alternatieven

Naast sparen en uitgeven kun je nog andere keuzes maken. Heb je schulden? Dan bespaar je op de rente als je de schuld aflost met spaargeld. Ook een extra aflossing op de hypotheek kan een mooie besparing opleveren. Maar voordat je voor deze optie kiest, is het verstandig om met een adviseur te bespreken of dit voor jou voordelig en verstandig is.

Een ander alternatief voor gewoon sparen is een aanvullend pensioen opbouwen. Als je via je werkgever niet of onvoldoende pensioen opgebouwd hebt in de afgelopen zeven jaar, bouw je met fiscaal voordeel een aanvullend pensioen op. Je betaalt dan geen belasting over het saldo en de inleg is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je moet dan wel kiezen voor een speciale bankspaarrekening of lijfrentepolis.

Ten slotte kun je overwegen om te beleggen. Het risico bestaat dan dat je een deel van je geld verliest, maar je hebt tegelijk kans op een hoger rendement.

Loop geen rente-inkomsten mis!

Ook bij lage spaarrentes loont sparen. Het is dan alleen nog belangrijker om te kiezen voor de bank met de beste rente.

Hoogste spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten