Veilig alternatief voor sparen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Nu de spaarrentes op een historisch laag niveau staan, kijken veel spaarders om zich heen naar alternatieven. Wie wil er immers niet een hoger rendement over zijn vermogen? Maar wat is nu een veilig alternatief voor de vrij opneembare spaarrekening?

Als alternatieven voor sparen kun je denken aan onder meer:

  • Groen sparen
  • Beleggen
  • Hypotheekschuld aflossen
  • Overige alternatieven

Alternatief sparen – Groen sparen

Een eerste alternatief voor de vrij opneembare spaarrekening, is groen sparen. Een groene spaarrekening levert vaak geen hogere rente op dan een gewone spaarrekening, maar het bezorgt je wel belastingvoordeel. Hierdoor betaal je geen of minder vermogensrendementsheffing, waardoor het rendement van je spaargeld wellicht hoger ligt dan op een gewone spaarrekening.

Tip! Groene spaarrekening openen? Op Spaarrente.nl kun je zelf eenvoudig alle groene spaarrekeningen vergelijken. Zo zie je direct welke groene rekening de hoogste rente biedt.

Let op: Een groene spaarrekening levert alleen belastingvoordeel op wanneer het beschikt over een groencertificaat. Momenteel beschikken alleen de grootbanken over een spaarrekening met dit groencertificaat. Wegens grote belangstelling stellen deze banken echter regelmatig een klantenstop in, waardoor het soms niet mogelijk is zo’n rekening te openen.

Beleggen als alternatief voor spaarrekening

De belangstelling voor beleggen is de laatste tijd toegenomen. Beleggen biedt je de mogelijkheid op een hoger rendement dan sparen, maar de kans dat je geen of zelfs een negatief rendement behaalt is ook aanwezig. Daarom adviseren financieel deskundigen vaak om alleen te beleggen met het gedeelte van je vermogen dat je voor langere tijd kunt missen. 

Alternatief voor sparen – Hypotheekschuld aflossen

Ben je in het bezit van een eigen woning waar een hypotheekschuld op rust? Dan is ook het aflossen van deze hypotheekschuld een interessante optie. Een extra aflossing zorgt namelijk voor een lagere schuld en dus voor lagere rentekosten en een lagere maandlast. De keuze voor het wel of niet aflossen van je hypotheek is echter zowel een financiële als persoonlijke overweging. 

Alternatieven voor sparen – Overig

Naast bovengenoemde opties zijn er meerdere alternatieven voor sparen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verstrekken van een onderhandse lening aan bijvoorbeeld je kind
  • Schulden in box 3 aflossen
  • Investeren in onroerend goed
  • Investeren in energiebesparende maatregelen voor je eigen woning, zoals zonnepanelen

Welk alternatief voor sparen je ook overweegt, het is altijd belangrijk om je van tevoren af te vragen hoe veilig het is en wat voor rendement het je bezorgt. Levert het daadwerkelijk meer op dan overstappen naar de bank met de hoogste spaarrente? Kijk direct welke bank op dit moment de hoogste rente biedt voor een spaarrekening of deposito:

Alternatief voor de lage spaarrente?

Kies voor de spaarrekening met de hoogste spaarrente en zorg dan dat je geen rente misloopt!

Vergelijk direct
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten