Vaste rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Als je gaat sparen, kun je kiezen voor een spaarrekening met een variabele rente of een deposito met een vaste rente. Wat houdt een vaste rente precies in en wanneer is een deposito met een vaste rente een slimme keuze?

Sparen met vaste rente

Een vaste spaarrente is het tegenovergestelde van variabele rente. De vaste rente kan tijdens de looptijd namelijk niet veranderen, in tegenstelling tot de rente op een spaarrekening met variabele rente. Banken bieden alleen een vaste rente als je ook voor een vaste looptijd kiest, bijvoorbeeld deposito met een looptijd van 1, 5 of 10 jaar.

Het voordeel van een vaste rente tegenover een variabele rente is dat je niets merkt van rentedalingen. Hoe sterk de variabele rente ook daalt, je vaste rente blijft altijd gelijk. Bovendien ligt de vaste rente op het moment van afsluiten vaak iets hoger dan de variabele rente, zeker als je kiest voor een langere looptijd. Andersom profiteer je met een vaste rente niet mee van eventuele rentestijgingen.

Als de spaarrente laag staat, is het dus meestal niet verstandig om voor een langere periode te kiezen voor een vaste spaarrente. Is de rente hoog, dan is dit juist wel een interessante optie.

Spaarrekening met vast spaarrente

Sparen tegen een vaste rente kan vooral op deposito’s. Dit zijn spaarrekeningen met een vaste looptijd, die kan variëren van enkele maanden tot twintig jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente die de bank uitkeert. Vaak moet je eenmalig een bedrag inleggen dat je tussentijds niet op mag nemen. Ook mag je meestal tussentijds geen extra bedrag op het deposito storten. Open je dus een deposito, dan is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je het bedrag gedurende de looptijd kunt missen.

Sparen tegen een vaste, hoge rente?

Kies de looptijd die bij je past en vergelijk welke bank hiervoor de hoogste rente biedt.  Zo haal je het maximale uit je spaargeld.

Deposito rente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten