Vrijstelling vermogensrendementsheffing

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Over je vermogen, zoals je spaargeld en beleggingen, betaal je belasting: de vermogensrendementsheffing. Maar je hoeft gelukkig niet over elke euro belasting te betalen. Naast een algemene vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing heeft de fiscus nog een aantal soorten spaargeld en beleggingen vrijgesteld, zoals groene beleggingen en bankspaarproducten. 

Vermogensrendementsheffing vrijstelling – Hoe werkt het?

Iedereen heeft in 2024 recht op een vrijgesteld vermogen van 57.000 euro per persoon. Pas als je vermogen boven deze grens uitkomt, betaal je vermogensrendementsheffing. Daarnaast bestaan er nog extra vrijstelling

Extra vrijstelling vermogensrendementsheffing 2024

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je recht op de onderstaande extra vrijstellingen van de vermogensrendementsheffing:

  • Groen sparen of beleggen. Als je kiest voor een spaarproduct of beleggingsproduct met groencertificaat, heb je recht op een vrijgesteld vermogen van 71.251 euro.
  • Aftrekbare schulden. Veel schulden die vallen in box 3. Boven de drempel van 3.700 euro of 7.400 euro voor fiscaal partners mag je deze schulden van je belastbaar vermogen aftrekken.  
  • Bankspaarproducten en lijfrentepolissen, bijvoorbeeld banksparen pensioen of een bankspaarhypotheek. Voldoe je aan de fiscale voorwaarden, dan valt het saldo op de bankspaarrekening of in de lijfrentepolis niet onder je belastbaar vermogen.
  • Je uitvaartverzekering of een speciale uitvaartspaarrekening bij een uitvaartverzekeraar. Het saldo tot 8.665 euro valt niet onder je belastbaar vermogen.
Betaal niet langer te veel!

Compenseer de belasting die je betaalt over je spaargeld door te kiezen voor de hoogste rente.

Direct de hoogste spaarrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten