WW uitkering en spaargeld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Raak je je baan kwijt en ontvang je daarom een WW-uitkering? Dan vraag je je misschien af of de hoogte van je spaarsaldo invloed heeft op je WW-uitkering. In dit artikel lees je alles over spaargeld en de WW-uitkering.

Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering?

Je spaargeld heeft geen invloed op je WW-uitkering. Ook als je veel spaargeld hebt, ontvang je gewoon de volledige uitkering waar je zonder spaargeld recht op zou hebben. Je kunt zelfs door blijven sparen als je dat wilt en kunt.

Uitkering en spaargeld – Als je WW-uitkering afloopt

Stopt je WW-uitkering en heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan kun je bijstand aanvragen bij de gemeente. In dat geval speelt je spaargeld wel een rol. Als alleenstaande mag je vermogen maximaal 7.575 euro bedragen om recht te hebben op een bijstandsuitkering. Alleenstaande ouders en gehuwden mogen gezamenlijk maximaal 15.150 euro aan vermogen hebben. Onder dit vermogen valt niet alleen je spaargeld, maar ook contant geld, het saldo op je betaalrekening, aandelen, de waarde van een vakantiewoning, auto, caravan, motor en/of boot. Gelukkig hanteren sommige gemeenten uitzonderingen voor de auto.

Woon je in een koophuis? Dan heb je alleen recht op een bijstandsuitkering als de overwaarde hiervan lager is dan 63.900 euro. Afhankelijk van je situatie moet je dan je woning verkopen of je krijgt bijstand in de vorm van een lening. Je gemeente kan je hier meer over vertellen.

WW-uitkering en spaargeld - Zelf een buffer opbouwen

Als je een WW-uitkering ontvangt, heb je maandelijks minder te besteden. Veel Nederlanders vrezen hiervoor in tijden van crisis, en sparen daarom juist in die periode erg veel. Zo bouwen zij extra financiële zekerheid in en kunnen zij de eerste klap opvangen als zij hun baan verliezen. Een vrij opneembare spaarrekening past het best bij dit spaardoel, omdat je dan op elk moment geld op kunt nemen of nieuw geld kunt storten.

Tip! Wil je sparen voor een buffer? Doe dit dan op de spaarrekening met de hoogste rente. Zo voorkom je dat je rente-inkomsten misloopt! Beste rente spaarrekening >>

Je kunt beter niet op een deposito sparen om een buffer aan te leggen. Je sluit deze spaarrekening namelijk af met een bepaalde looptijd en tussentijds mag je geen geld opnemen. Heb je al een deposito lopen en verlies je je baan? Bij een klein aantal banken mag je in dat geval toch boetevrij geld opnemen. Controleer de voorwaarden van de banken dus goed als je deze zekerheid bij een deposito wilt.

Doorsparen tijdens je ww?

Kies de spaarrekening met de hoogste rente. Zo levert je spaargeld het meeste op!

Rentetarieven vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten