Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?
Woon je in een huurwoning en ontvang je huurtoeslag? Let er dan goed op hoeveel je spaart. Als je namelijk teveel spaargeld hebt, heb je geen recht meer op huurtoeslag.
Huurtoeslag spaargeld – Hoeveel mag je hebben?
Je mag nooit meer spaargeld hebben dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing. De grens ligt in 2024 op 36.952 euro. Als je een fiscaal partner hebt, geldt er een gezamenlijke heffingsvrije grens van 73.904 euro. Blijft je vermogen onder deze bedragen, dan heb je nog recht op huurtoeslag. Je moet dan natuurlijk ook wel aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag voldoende, zoals een niet te hoog inkomen en je huur mag niet te hoog zijn.
Om je vermogen te berekenen moet je echter niet alleen kijken naar je spaargeld. Ook je beleggingen en de waarde van een eventueel vakantiehuis ziet de Belastingdienst als vermogen. Hieronder valt ook bijvoorbeeld het saldo op spaarrekening van je zoon of dochter.
Bouw je pensioen op via banksparen of in een lijfrentepolis, dan heeft dit geen gevolgen voor je huurtoeslag. Dit kapitaal valt namelijk niet onder je eigen vermogen. Ontvang je uitkeringen uit een bankspaarrekening of lijfrentepolis? Dan vallen deze uitkeringen onder je inkomen uit loon en dat kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag.
Spaargeld huurtoeslag en uitzonderingen
Soms valt een deel van je vermogen onder het zogenoemde bijzonder vermogen. Het bijzonder vermogen heeft geen invloed op je recht op huurtoeslag. Onder het bijzondere vermogen valt het spaargeld waar je niet bij kunt en dat van een pleegkind of van je eigen kind is. Daarnaast valt smartengeld onder het bijzondere vermogen, net als uitkeringen en tegemoetkomingen voor specifieke slachtoffergroepen. Denk hierbij aan de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam.
Let op: Spaargeld dat op een spaardeposito staat mag je ook niet opnemen voor de looptijd verstrijkt. Toch valt dit spaartegoed niet onder je bijzonder vermogen.