Kritische spaarder krijgt ruim 1,8 procent meer rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 15 december 2011

Tip: Ook profiteren van een hogere spaarrente? Dan kun je hier de rente vergelijken voor de beste spaarrekening.

De depositorente op 1-jaars deposito's is het afgelopen jaar flink gestegen. Van gemiddeld 2 procent in januari naar 2,94 procent in december van dit jaar. Vooral de laatste maanden nemen de rentes op deze kortlopende deposito's hand over hand toe. "Hierdoor wordt vastzetten steeds verleidelijker", stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. "Het loont echter wel om kritisch te kijken naar de verschillende aanbieders. De hoogste rente voor een 1-jaars deposito bedraagt 3,55 procent (GarantiBank), terwijl de laagste aanbieder slechts 1,7 procent biedt (Robeco). Een behoorlijk verschil, dat je bij een inleg van 10.000 euro toch 185 euro aan rente scheelt."

Inflatie

Om te bepalen of het rentetarief dat je bank biedt redelijk is, is het verstandig goed te kijken naar het inflatiecijfer. In november bedroeg de inflatie in Nederland 2,6 procent. "Bij een bank die hieronder zit met haar spaarrente, moet je dus sowieso geen deposito afsluiten", stelt Bulthuis. "Dan kost sparen je alleen maar geld."


Toch biedt nog ruim een kwart van de spaaraanbieders op een 1-jaars deposito een rente onder de 2,6 procent. En voor wie met zijn spaargeld boven de heffingsvrije grens voor de vermogensbelasting uitkomt, wordt het zelfs nog lastiger een bank te vinden waar sparen loont. "Als je bovenop de 2,6 procent inflatie ook nog 1,2 procent vermogensbelasting moet betalen, moet je dus minimaal een spaarrente van 3,8 procent ontvangen", rekent Bulthuis voor. "Dit rentetarief is momenteel alleen haalbaar als je je geld minstens drie jaar vastzet op een deposito. En dan moet je nog maar hopen dat de inflatie in de tussentijd niet verder gaat oplopen."

Meer informatie over de invloed van de inflatie op sparen lees je in het artikel Sparen en inflatie

Altijd op de hoogte blijven van de laatste spaarrentewijzigingen? Meld je dan aan voor de Spaarrente.nl nieuwsbrief.
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten