Spaarder start 2016 met nog lagere rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 4 januari 2016

Spaarders moeten aan het begin van het nieuwe jaar direct al enkele renteverlagingen verwerken, blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Zo verlaagde LeasePlan Bank per 1 januari haar rente van 1,1 naar 1 procent. De rente op de vrij opneembare spaarrekening van RegioBank daalde dezelfde dag van 0,85 naar 0,75 procent. Op 7 januari gaat ook de rente van ING Bank omlaag van 0,7 naar 0,6 procent.

Hoogste spaarrentes als eerste omlaag

Het zal niet bij deze renteverlagingen blijven, verwacht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Vooral aan de top van de spaarmarkt verwachten we deze maand belangrijke verlagingen.” Er zijn nu nog 5 banken die op een vrij opneembare spaarrekening een rente bieden die hoger is dan 1 procent. LeasePlan Bank en MoneYou, die ook bekend staan als ‘prijsvechters’, hebben hun rente de laatste week al verlaagd tot onder de 1 procent. “Hiermee scheppen zij voor de andere banken ruimte om deze psychologische grens ook te doorbreken. Het zal dus niet lang duren voordat zij hun rente ook verlagen”, verwacht Bulthuis.

Grootbanken blijven niet achter

Ook de grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank, die nu 0,7 procent rente bieden op hun vrij opneembare spaarrekening zullen de rentes in 2016 nog verder verlagen, verwacht Bulthuis. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), gaf vorige week aan dat spaarrentes in Nederland nog relatief hoog zijn. In de ons omringende landen bieden de banken nog lagere rentes. Als reactie hierop verlaagde ABN AMRO per 31 december 2015 al een groot deel van haar spaarrentes. De vrij opneembare spaarrekening bleef hierbij gespaard, maar die zal ongetwijfeld de komende tijd ook aan de beurt komen. ING Bank heeft immers al aangegeven de spaarrente te verlagen naar 0,6 procent per 7 januari en net als bij eerdere renteverlagingen van grootbanken, zullen de twee collega-banken de verlaging volgen”, aldus Bulthuis.

Renteverschil grootbanken en kleine banken blijft interessant

Ondanks dat in de hele markt de spaarrentes omlaag gaan, loont het voor spaarders die nu bij een grootbank sparen nog steeds om verder te kijken, stelt Bulthuis. De kleinere (internet)banken bieden op dit moment 0,3 tot 0,4 procent meer rente dan de grootbanken. Bij een saldo van 20.000 euro scheelt dit je 60 tot 80 euro op jaarbasis. “Dit lijkt misschien weinig, maar tegelijk kost overstappen je hooguit 10 minuten, waardoor het toch snel verdiend geld is.”

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten